Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuke stručnjaka

Izbjegavajte zmije i one će izbjegavati i vas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove godine u Hrvatskoj su zabilježena tri ugriza zmije, od čega dva u Istri. Posljednji je slučaj ukrajinskog učitelja joge, kojeg je poskok ugrizao u šumi iznad limskog kanala. Cijelu je noć proveo bez protuotrova, koji je primio tek ujutro, kad je zatražio pomoć.

Jurij Motsar je imao sreće. Pri povratku s meditacije, u noći iznad limskog kanala dogodio mu se neočekivani susret. 'Kad sam se penjao, uhvatio sam zmiju rukom, bila je noć i nisam išta vidio', ispričao je Motsar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udaljen iz Imunološkog zavoda 'Ostao sam bez posla jer sam otkrio nezakonitosti' Slika nije dostupna Razgovarat će s ravnateljicom Milinović: Dr. Sladoljeva hitno vratiti na posao!

Borba s otrovom bila je nemilosrdna. 'Isisavao sam otrov, povraćao i ispirao usta vodom čitavu noć', kaže Motsar. Ujutro je potražio pomoć i tako nakon 12 sati dobio protuotrov. Liječnici kažu da je imao sreće i to zahvaljujući samodisciplini.

'Prvo i osnovno što se mora napraviti, to je apsolutno mirovanje. Podvezati 5 do 10 cm iznad mjesta ugriza, da bi se spriječilo širenje otrova', ističe dr. Dragan Vujović. Otrov se ne smije nikako isisavati, niti stavljati led da bi se ublažila oteklina, poručuju liječnici. Najbolje je djelovati preventivno.

>> Ugrizao ga poskok, cijelu noć nije potražio pomoć
>> Preživio dvostruki ugriz poskoka
>> Tunel Sveti Rok opsjedaju poskoci
>> Ugrizao ga poskok: 'Od sada po šparoge na tržnicu'

'Preporuka je kad se s njom sretnete, probajte se smiriti, pustit ju da ona prođe, ona će definitivno od vas proći', objašnjava Maja Lang Balija iz Imunološkog zavoda.

Ako baš morate u šumu, obavezno u dugim hlačama, visokim cipelama i sa štapom u rukama. 'Svakako izbjegavati neprohodne, nepristupačne predjele pogotovo kamenjare, odnosno držati se markiranih i uređenih staza', preporučuje Elvis Zahtila, ravnatelj JU Natura Histrica.

Poskok inače nije agresivan, ali ako ušetate na njegov teritorij, on će se braniti. Bila je to meditacija koje će se Jurij zauvijek sjećati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene