Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije im prihvatljivo

Vlada i Pantovčak usuglasili se o kandidatu za novog šefa VSOA-e, ali uslijedio je novi preokret: "Takvo ucjenjivačko postupanje predsjednika nema uporište"

Oglasila se Vlada oko usuglašavanja stajališta vezanog za novog ravnatelja VSOA-e. Ističu da predsjednik Zoran Milanović postupa ucjenjivački.

"Kako je već poznato od ranije, predsjednik Vlade Andrej Plenković ovlastio je potpredsjednika Vlade Tomu Medveda da razgovara s predstavnikom Ureda predsjednika Republike Hrvatske i usuglasi stajalište oko novog ravnatelja VSOA-e.

Napominjemo da je brigadni general Mijo Validžić, koji je bio predložen za ravnatelja VSOA-a, zatražio da ga se više ne razmatra kandidatom, nakon što se predsjednik Republike Hrvatske- pet mjeseci nije očitovao o navedenom prijedlogu te je svojim nastupima blokirao njegovo imenovanje.

Vlada je krajem prošlog tjedna predložila dva nova kandidata za ravnatelja VSOA-e s ciljem da se osigura puna funkcionalnost Agencije. U konzultacijama koje su se vodile, postignuto je suglasje oko jednog od dvojice kandidata.

Stoga, što se tiče Vlade, ovo pitanje može se riješiti odmah kako bi se prijedlog uputio na mišljenje Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i kako bi predsjednik Vlade i predsjednik RH supotpisali rješenje o imenovanju novog ravnatelja VSOA-e.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glavata želva Morska kornjača napala kupače u Dalmaciji: "Glava joj je kao dvije ljudske, cijela je pokrivena kamenicama"

Ne smatramo prihvatljivim da imenovanje drugih vojnih dužnosti bude pretpostavka imenovanju ravnatelja VSOA-e, što je naznačeno kao stav iz Ureda predsjednika RH.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović U BiH Milanović završio na neslavnoj listi: Uvrstili ga na popis osoba koje niječu genocid u Srebrenici

Takvo ucjenjivačko postupanje nema uporište ni u jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama. Time predsjednik Republike Hrvatske blokira imenovanje ravnatelja VSOA-e i druga imenovanja u sustavu obrane i čini štetu funkcioniranju Hrvatske vojske i Oružanih snaga.

Isto tako, kada se govori o drugim vojnim dužnostima u sustavu obrane, mjesecima stoje prijedlozi za imenovanja kod predsjednika Republike Hrvatske.

Riječ je o nizu vojnih časnika koji godinama profesionalno rade svoj posao u okviru sustava Oružanih snaga te je uobičajeno da se navedena imenovanja rješavaju u skladu sa zakonom predviđenom procedurom, što uključuje načelnika Glavnog stožera OSRH, ministra obrane i predsjednika Republike Hrvatske", priopćili su iz Vlade.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene