Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srušen dogovor

Burno nakon odluke Ustavnog suda, iz Sindikata pravosudne policije poručuju: "Ovo je poruka svima"

Aktualno Galerija Jelenko Krešo Jelenko Krešo Foto: DNEVNIK.hr Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 4 Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 3 Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 2 Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 3 Galerija 1/9 >>
Ustavni sud srušio je dogovor Vlade i sindikata o većim regresima za članove reprezentativnih sindikata. Gost Dnevnika Nove TV bio je Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije.

Dogovor o regresu Vlade i Sindikata ostaje mrtvo slovo na papiru.
Ustavnom sudu sporno je to što bi 50 eura veći regres dobili samo članovi velikih, reprezentativnih sindikata. Sindikati koji su to ispregovarali - zatečeni su odlukom.

"Nekako se činilo da ta jadna razlika u tih 50 eura, kad kažem jadnih, nisu oni jadni, ali su članovima sindikata simbolički jer oni svojim radom financiraju pregovore. Zato je priča bila o reprezentativnim sindikatima, onima koji imaju trošak pregovaranja", kazala je Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Suci ustavnog suda ukinuli su članak Zakona o radu koji je premijeru Andreju Plenkoviću omogućio isplatu regresa od 300 eura članovima velikih i 250 eura članovima manjih sindikata i svim ostalim zaposlenima u školama, bolnicama, policiji, pravosuđu.

Ustavni stručnjak Mato Palić kaže da je odluka očekivana i da će svi zaposlenici javnih službi bez obzira na članstvo u Sindikatu od sljedećeg mjeseca dobiti jednak iznos. Koliki će on biti, to je na Vladi.

Iz Vlade su za Dnevnik Nove TV odgovorili da će poštovati odluku Ustavnog suda, ali o detaljima i iznosima još uvijek ne mogu dok detaljno ne prouče tu odluku, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Pročitajte i ovo Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 4 ukinuli članak 192. Ustavni sud protiv većih plaća za neke članove sindikata, stručnjak o odluci: "Taj sporazum neće se moći realizirati"

"Spielberg ne bi ovako režirao"

Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije rekao je da je dobar osjećaj. "Ovo je poruka svima - ako ste mali, možete dobiti pravdu. Drago mi je da je Ustavni sud potvrdio da je to diskriminacija", kazao je Krešo te dodao da očekuju da svi dobiju regres u iznosu od 300 eura.

Kaže da im je ministar rada Marin Piletić rekao da će ga svi dobiti. "On je rekao da ako Ustavni sud poništi odluku svi ćemo dobiti 300 eura", istaknuo je Krešo.

Pročitajte i ovo Oporba, ilustracija - 1 Zabrana oko Poslovnika Oporba na nogama, imaju zahtjev za Ustavni sud oko Jandrokovića: Za sve krive Plenkovića

Na Krajinovićin komentar da se odluka tek čeka Krešo ističe da je to igra riječi. "50 eura je puno i zato jesmo digli glas - jer se na taj način išlo ucjenjivački prema ljudima koji su stvarno u krizi. Ali opet je i 50 eura malo, mi tražimo plaće. Što je 50 eura? Prošetate Maksimirom s djecom i to potrošite, a niste se ni okrenuli", napominje Krešo.

Plaće su razlog najavljivanja štrajka. "Materijalna sredstva su razlog zbog kojeg najavljujemo štrajk. Da ne bude da za šest mjeseci nema tko raditi u zatvorima", rekao je Krešo. Na Krajinovićin upit jesu li se za to odlučili ciljano jer vide da i druge službe idu u štrajk Krešo spremno odgovara.

"Mi vodimo svoju borbu. Dobro se poklopilo, da je Spielberg režirao, ne bi ovako, slažem se. Mi smo spremni na razgovore, na sve dogovore. Nismo isključivi. Ne prijetimo i ne dajemo rokove", zaključio je Krešo.

"U petak će Sindikat pravosudne policije sa službenicima doći pod prozor ministra pravosuđa. Nimalo ugodno za ministra", rekla je Krajinović.

Više o Ustavnom sudu pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene