Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ukinuli članak 192.

Ustavni sud protiv većih plaća za neke članove sindikata, stručnjak o odluci: "Taj sporazum neće se moći realizirati"

Aktualno Galerija Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 4 Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 3 Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 2 Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ustavni sud srušio dogovor Vlade i sindikata - 1 Galerija 1/4 >>
Ustavni sud ukinuo je članak Zakona o radu prema kojem neki sindikati mogu kolektivnim pregovaranjem ugovoriti veća materijalna prava.

Ustavni sud ukinuo je članak 192. Zakona o radu (ZOR) kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog Zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru.

Radi se o pravima poput božićnica, regresa i jubilarnih nagrada... 

Ustavni sud navedenu odredbu ocijenio je, između ostalog, diskriminatornom u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata, a time i protivnom člancima 3., 14., 43. stavak 1., 55., i 59. Ustava, izvijestili su s Ustavnog suda.

Protiv navedene odluke glasali su sutkinja Ingrid Antičević Marinović i sudac Andrej Abramović. Nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda Republike Hrvatske za izradu izdvojenih mišljenja sudaca, ta će Odluka zajedno s izdvojenim mišljenjima biti dostupna javnosti na internetskoj stranici Ustavnog suda. 

Što ta odluka Ustavnog suda znači za članove sindikata - i koliki bi im se regres sada treba isplatiti odgovorio je za Dnevnik Nove TV ustavni stručnjak Mato Palić.

"To znači da se neće moći na različiti način, odnosno s različitim iznosima, isplaćivati regresi ovisno o osobama koje su članovi, u odnosu na one koje nisu članovi sindikata. Odnosno, ukoliko se bude išlo u isplatu regresa, kako je to bilo svih ovih dosadašnjih godina - svi zaposlenici državnih, odnosno javnih službi, bez obzira na članstvo u sindikatu će dobiti jednaki iznos. Taj sporazum se neće moći realizirati zbog toga što je Ustavni sud ukinuo odredbu na temelju koje je taj sporazum zaključen", kazao je Palić.

Pročitajte i ovo Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

Četiri sindikata - Sindikat pravosudne policije, Nacionalni sindikat policije, Carinski sindikat Hrvatske i Sindikat policijskih službenika - zatražila su ocjenu ustavnosti čl. 192. ZOR-a jer smatraju da zbog njega članovi manjinskih sindikata i nečlanovi imaju manja prava u odnosu na članove reprezentativnih sindikata, koji sudjeluju u kolektivnom pregovaranju.

Ministar rada Marin Piletić i sindikalni predstavnici potpisali su prošlog tjedna dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama te dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike o povećanju regresa na 300 eura za članove, odnosno na 250 eura za nečlanove sindikata.

Na pitanje o podnesenim ustavnim tužbama vezanim uz diskriminaciju članova i nečlanova reprezentativnih sindikata, ministar je ranije da će pričekati pravorijek Ustavnog suda. Bude li Ustavni sud tu odredbu proglasio neustavnom, ona više neće vrijediti, kazao je tada Piletić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene