Kronični pacijent nakon liječenja u riječkom KBC-u umro je na putu kući za Labin u vozilu za sanitetski prijevoz u kojem nije bilo medicinskog osoblja nego samo vozač. Počela je istraga, ali i svađa bolnice i Doma zdravlja te prebacivanje krivnje.

Galerija Mario Balen (Foto: Dnevnik.hr) +0 prof. dr. sc. Luka Zaputović, predsjednik Stučnog vijeća KBC Rijeka (Foto: Dnevnik.hr)

Predsjednik Stručnog vijeća riječkoga KBC-a, profesor Luka Zaputović rekao je kako se radilo o kroničnom bolesniku koji je imao dokazanu gripu i kao komplikaciju upalu pluća. Napominje kako se liječio 11 dana na Zavodu za pulmologiju.

Vezani članci Liječnik stavlja jednokratne rukavice Zagorski liječnik optužen zbog nesavjesnog liječenja: Pacijent umro od trovanja alkoholom Sanitetski prijevoz Pacijent im ispao, udario glavom u beton i preminuo: Medicinska sestra i vozač sami dali otkaz

"Stanje mu se značajno popravilo. Trebao je biti otpušten čak u petak iz bolnice, no otpušten je tri dana kasnije, zbog organizacije prijevoza. Pušten je u dobrom i stabilnom stanju. Svi kontrolni nalazi su pokazivali potpunu regresiju upalu pluća.

Mi smo postupili po standardnom protokolu, prema Pravilniku o sanitetskom prijevozu HZZO-a. Zatražili smo sanitetski prijevoz od Doma zdravlja Labin u Istri. U putnom nalogu smo naznačili da se radi o ležečem nepokretnom bolesniku. Odgovornost za prijevoz je bila na onome tko prijevoz vrši. Inače, u medicini postoji termin iznenadna smrt koja se ne može predvidjeti. Svaki sat u Hrvatskoj jedna osoba umre iznenadnom smrću", rekao je doktor.

Na pitanje je li medicinska sestra trebala biti u vozilu, doktor je odgovorio: "Inače se sanitetski prijevoz traži po Pravilniku. Prijevoznik je dobio punu informaciju od naših liječnika, pulmologa o kakvom bolesniku se radi i njihova procjena je bila da organizira ovakav prijevoz kakav se dogodio.

U Primorsko-goranskoj županiji se postupa čak i s nad standardom kada je riječ o prijevozu bolesnika. Generalno, daju medicinsku sestru ili tehničara. U KBC-u Rijeka imamo dovoljno liječnika. Moram naglasiti da nemamo nikakav deficit liječnika", naglasio je Zaputović.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju