Obavijesti Pretražite Navigacija
OŠTRA REAKCIJA

Iz Prvog plinarskog društva demantirali izjave gradonačelnika Tomaševića: "Iz Gradske plinare Zagreb opskrba nije nam uplaćena ni jedna kuna"

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
U utorak su iz Prvog plinarskog društva reagirali na izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića te poručili da na njihov račun još nije uplaćena niti kuna iz Gradske plinare Zagreb opskrba.

"Prvo plinarsko društvo (PPD) je radi namirenja dospjelog duga Gradskoj plinari Zagreb opskrba (GPZO) predalo FINI na naplatu instrumente osiguranja plaćanja. Naime, dospjeli dug GPZO-a prema PPD-u u trenutku aktiviranja zadužnice 23.svibnja 2022. bio je veći od 95 milijuna kuna, dok je ukupna izloženost premašila 130 milijuna kuna. Ističemo kako do ovoga trenutka, unatoč tvrdnjama gradonačelnika Tomaševića, niti jedna kuna iz GPZO-a na ime dospjelog dugovanja nije uplaćena PPD-u, a plin se i dalje povlači te izloženost i dalje raste", poručili su u utorak iz PPD-a.

Ističu kako je u proteklih pet mjeseci PPD u dobroj vjeri pregovarao s GPZO-om oko uređenja međusobnih prava i obveza, upravo u cilju izbjegavanja podnošenja instrumenata osiguranja plaćanja na naplatu.

"Ističemo kako, nažalost, unatoč postignutoj suglasnosti oko sadržaja GPZO nije potpisao sporazum na koji se poziva gradonačelnik, a koji je inicirao PPD. S obzirom na navedeno, jasno je da nije postojala stvarna namjera GPZO-a za postizanjem dogovora prihvatljivog za obje strane. Naime, izloženost PPD-a po isporuci plina GPZO-u primjerice u veljači 2022. godine premašila je 390 milijuna kuna, iz čega je jasno da je PPD pokazao iznimnu korektnost, dok je s druge strane Zagrebački holding kao vlasnik GPZO-a neprestano otežavao pregovore", naglašava se u priopćenju. 
Referiraju se i na Tomaševićevu izjavu prema kojoj je u ovom slučaju riječ o štetnim ugovorima potpisanim s PPD-om.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević SKUPLJANJE KOMUNALNOG OTPADA Zagreb više neće biti ''kantograd'': Tomašević najavio novi sustav, pogledajte kako će izgledati

"Činjenica je da GPZO punih pet mjeseci nastoji zadržati ugovore s PPD-om, čak i pod cijenu blokade. Iako gradonačelnik kašnjenje u plaćanju od 15 dana naziva urednim plaćanjem, ističemo da kašnjenje u podmirivanju ovoliko velikih računa izaziva probleme svakoj kompaniji i nikako se ne može smatrati urednim", dodaju u priopćenju iz PPD-a te ističu kako ta tvrtka ne može i neće nositi teret financijskih poteškoća GPZO-a, što je, kako tvrde, nedvosmisleno u više navrata komunicirano GPZO-u. Zaključuju i da PPD ima obvezu postupati jedino u skladu s potpisanim ugovorima te u rokovima i prema ugovorenoj proceduri podnijeti instrumente osiguranja plaćanja na naplatu i zaštititi svoje vlastito poslovanje.

Pročitajte i ovo plin - 1 zbog velikih računa i poskupljenja Dobre vijesti za poduzetnike: Zagrebačka plinara ponudila im je novi model za otplatu duga

"PPD ne prihvaća politizaciju ove situacije i ne prihvaća izrečene neistine o nekorektnom ponašanju i štetnim ugovorima. Radi se o ugovornom odnosu dviju tvrtki i kontinuiranom nepoštivanju ugovora", zaključuje se u priopćenju iz Prvog plinarskog društva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene