Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Docent Boro Nogalo

Iz Grada objasnili razlog smjene ravnatelja dječje bolnice: ''To je kao da umjesto profesora matematike zaposlite profesora likovnog''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zgradi Gradske uprave u Zagrebu održana je konferencija za novinare na kojoj su objašnjeni razlozi smjene docenta Bore Nogala s mjesta ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Docenta Boru Nogala smijenilo je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak. Tim povodom u Gradskoj upravi održana je konferencija za medije na kojoj su predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić Rukavina, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč objasnili razloge za Nogalovu smjenu.

''Kada vijeće dobije izvješće o propustima u postupanju, dužno je razriješiti ga. Prema tome, Nogala nije smijenilo Upravno vijeće jer ima mogućnost o tome samostalno odlučivati, već zato što je to dužnost. Sve drugo su insiniuacije'', kazala je na konferenciji Stavljenić Rukavina.

Nije smijenjen zbog projekta bolnice

Dodala je da razlog smjene nije projekt Dječje bolnice Srebrnjak, koja je u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj u vrijednosti od 60 milijuna eura. Kaže da je upravo Nogalo stopirao projekt ''jer već mjesecima ne raspisuje natječaj za izradu projektnih aktivnosti''. ''Time je svjesno i namjerno ugrozio, u posljednjoj godini svog mandata, rad na ovom važnom projektu'', rekla je predsjednica Upravnog vijeća.

Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, kazao je da je utvrđeno da je bolnica obavljala ''vrlo važne kriruške djelatnosti s područja dječje kirurgije i otorinolaringologije za koju nije imala dopusnicu Ministarstva''. 

''Bit ću vrlo eksplicitna. To je kao da raspišete natječaj za profesora matematike, a zaposlite profesora likovnog jer je ostavio dobar dojam. To se dogodilo u Srebrnjaku. U njoj se obavljaju zahvati za koje bolnica nema licencu, za koje do jučer mi u gradu Zagrebu nismo znali. Davali su suglasnost na zapošljavanje pedijatra, a umjesto pedijatara su zapošljavali specijalista školske medicine, otorinolaringologa ili kirurga. Za to bolnica uopće nema suglasnost'', objasnila je Jelena Pavičić Vukičević. Dodala je da je znakovito da Dječja bolnica Srebrnjak jedina nije potpisala ugovor s HZZO-om.

Pročelnica Gradskog kontrolnog ureda Ana Matijević rekla je da, nakon što je Nogalu uručeno izvješće kontrolnog ureda, imao mogućnost da dostavi dokumente kojima bi osporio navode izvješća, on to do danas nije učinio. ''Željela bih naglasiti da je do srijede, kada je odlukom Vijeća razriješen, da su se, ne samo otkad je upoznat s izvješćem o njegovu razrješenju, kontrolne aktivnosti provodile dva mjeseca'', objasnila je Matijević.

''Ovo je jedino rješenje''

''Iako se to želi svesti na osobnu razinu, naša je dužnost pratiti rad institucija. Vjerujem da su svi oni koji su danas prozivani doista dali svoj maksimum i da je ovo jedino rješenje samim time jer je to jedini zakonski okvir u kojem moramo djelovati'', kazala je zamjenica gradonačelnika.

Jelena Pavić Vukičević kaže kako nije istina da je Nogalu zapriječen ulaz u bolnicu, kao ni to da je zabranjena konferencija za medije u bolnici. ''O tome smo doznali iz medija. Doista smo zgroženi. To nije istina'', rekla je Pavičić Vukičević.

Zamjenica gradonačelnica istaknula je da očekuje postupanje institucija. ''Ravnatelj koji kaže da nije znao...  Moramo se upitati gdje je bio ravnaatelj kad je bolnica dostavljala dokumentaciju. Valjda zna što je dostavljano jer je on dostavljao'', poručila je Pavičić Vukičević.

Ana Stavljenić Rukavina kazala je da je sada na mjesto ravnateljice bolnice imenovana predsjednica stručnog vijeća Lana Tambić Bukovac, koja je kazala da je imenovanje odbila. ''Mi nemamo odluku predsjednice stručnog vijeća da ona to odbija. Zasad, prema odluci Vijeća, ravnateljica je kolegica Tambić Bukovac'', rekla je Stavljenić Rukavina.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je da Upravo vijeće posljednjih mjeseci ''imalo uistinu otežan odnos s Dječjom bolnicom''. ''Želimo da se ustanova što prije vrati normalnom funkcioniranju'', kazao je Jeleč.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabranili mu ulazak u bolnicu Drama pred bolnicom Srebrnjak, smijenjeni ravnatelj se rasplakao: "Nikome nisam lizao dupe"

Ranije danas ispred bolnice s novinarima je razgovarao i Nogalo, nakon što mu je zabranjen ulazak na konferenciju koja se trebala održati u bolnici. Nogalo je u suzama poručio da nije kriv, za navodne nepravilnosti u svom radu zbog koji je i smijenjen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon smjene Bivši ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo: "Smijenjen sam staljinističkim metodama!"; oglasila se i predsjednica Upravnog vijeća

''Mogu reći samo da su sve izmislili. Nisam nikada nikome lizao dupe, nisam ušao ni u kakvu stranku i sada je tako kako je. Da ti nakon 23 godine kažu da će te smijeniti na temelju nekog papira. U dva dana te smijene kao da nikada nisi ništa radio i još ti impliciraju da sam nešto krivo radio. Pa nema šanse. Ja ću se i dalje boriti za svoj obraz i svoje ljude'', kazao je Nogalo i zaradio pljesak okupljenih liječnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene