Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik o slučaju Ina-Mol

'Ina je naš nacionalni brend, bez obzira na udio u vlasništvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je kako je uvjeren da će hrvatska Vlada kroz pregovore naći najbolji put za rješavanje slučaja Ina-MOL.

Ivo Josipović je ocijenio da je deplasirano govoriti hoće li Hrvatska, nakon najave mađarske naftne kompanije da postoji mogućnost prodaje Ininih dionica, kupiti te dionice.

'To ovisi o konkretnom aranžmanu, a ovako apstraktno, ili a priori, govoriti o tome treba li vratiti paket ili ne, prilično je deplasirano', rekao je Josipović na Hrvatskome radiju u emisiji 'S Predsjednikom uz kavu'.

'U svakom slučaju nama je interes da Ina bude jaka kompanija. Ona je naš nacionalni brend, bez obzira na udjel u vlasništvu, i uvjeren sam da će Vlada kroz pregovore naći najbolji put', istaknuo je. Predsjednik je naglasio da najprije treba vidjeti je li moguće 's partnerima iz Mađarske popraviti ili promijeniti postojeći aranžman na obostrano zadovoljstvo'. Također, dodao je, treba vidjeti ima li Hrvatska novca za kupnju dionica, odnosno koji je hrvatski interes.

Komentirajući različita mišljenja koja su se nakon spora s MOL-om u javnosti pojavila vezano uz budućnost Ine, Josipović je odbacio mogućnost nacionalizacije te tvrtke.

MOL je vlasnik 49,1 posto dionica Ine, a hrvatska država 44,84 posto dionica Ine.

Josipović smatra da ta 'vruća tema' nije poremetila odnose Hrvatske i Mađarske, podsjetivši na izjave hrvatskog i mađarskog premijera, Zorana Milanovića i Viktora Orbana, o važnosti međusobno dobrih odnosa.

'Mislim da se to neće poremetiti, da ćemo imati snage i načina pronaći najbolji aranžman', rekao je Josipović.

Ponovio je pritom da pravosudni procesi 'nisu u funkciji pregovora' već se radi o 'provođenju zakona'.

Pročitajte i ovo INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Stagnacija Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema Slika nije dostupna ŽUPANIJSKI SUD PRESJEKAO Europski uhidbeni nalog za Hernadija Hrvatska će poslati izravno Mađarskoj

'Mi smo srećom, država u kojoj ni vlada, ni predsjednik ni premijer ni parlament ne mogu naložiti sudu ili državnom odvjetniku da postupaju ovako ili onako. Riječ je o provođenju zakona i to ne bi nikako trebalo shvatiti kao neki pritisak', rekao je Predsjednik.

>> Hernadi neće biti izručen Hrvatskoj

Smatra da se slučaj predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, za kojim je Hrvatska raspisala Europski uhidbeni nalog (EUN) ne može uspoređivati sa slučajem Josipa Perkovića, za kojim je EUN raspisala Njemačka.

'Svaki slučaj je poseban i ostavimo pravosuđu da donese odluku i o jednom i o drugom slučaju', rekao je Josipović odgovarajući na pitanje novinara.

Hrvatski predsjednik uskoro odlazi u službeni posjet Srbiji, a upitan o prvom službenom susretu sa srbijanskim predsjednikom, Josipović je podsjetio da je Tomislav Nikolić ranije dao 'nesretne i neoprezne izjave koje su izazivale određeni animozitet u javnosti'.

'Bilo je dobro da smo pričekali, da su se strasti spustile. Predsjednik Nikolić je evo, na neki način promijenio retoriku', rekao je Josipović.

S Nikolićem će, dodao je, uz ostalo razgovarati o problemu nestalih u Domovinskome ratu, pitanjima sukcesije i imovine bivše države te problemima izbjeglica, a zajedno s njim u Beograd idu i hrvatski gospodarstvenici.

Na današnji dan prije 22 godine avioni JNA raketirali su Banske dvore, a Josipović je kazao kako je nakon toga napada bilo je jasno da više nema razgovora o zajedničkoj državi. Odluka Sabora, donesena idući dan, o definitivnom napuštanju jugoslavenske zajednice bila je jedina moguća i ispravna, istaknuo je predsjednik Josipović. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene