Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi službeni posjet

Ivo Josipović u Vatikanu, sastao se s papom Franjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović u svom je prvom službenom posjetu Vatikanu. Papu Franju je, doduše, već upoznao u ožujku, prilikom preuzimanja papinske dužnosti.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u prvom je službenom posjetu papi Franji.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Josipović je sa suprugom i izaslanstvom jutros stigao u Vatikan. U auli palače pozdravila ga je švicarska straža, a potom ga je Papa primio u Prijestolnoj dvorani u kojoj se čuva Biblija cara Konstantina.

Predsjednik Josipović s papom je izmijenio darove. Josipović je papi dao reprint Časoslova opatice Čike, najstarijeg osobnog molitvenika, izrađenog oko 1066. u zadarskom skriptoriju sv. Krševana za Čiku, poglavaricu benediktinskoga samostana sv. Marije. Za Čiku se drži da je bila sestra hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV. Original molitvenika čuva se u oksfordskoj biblioteci Bodleiani.

Papa je od hrvatskoga predsjednika dobio još i čipku od agave sestara benediktinki s Hvara. Jedino one u Hrvatskoj izrađuju takvu čipku koja se razlikuje od paške ili lepoglavske. Vjernici su u Zadru 2003. tadašnjem papi Ivanu Pavlu II. darovali Časoslov opatice Čike i pašku čipku.

Tim je posjetom potvrđen kontinuitet dobrih odnosa Hrvatske sa Svetom Stolicom.

Nakon sastanka Josipović je rekao da je s Papom razgovarao o pitanjima iz međunarodne politike te rekao da će papa Franjo dosta utjecati na međunarodnu politiku u smislu promidžbe morala, etičnosti i promociji mira. Razgovarali su i o pomirenju, socijalnoj pravednosti i stanju u regiji.

Josipović je kazao kao je Papi rekao da bi volio da dođe u Hrvatsku, ali da mu nije uputio službenu pozivnicu

>> Evo o čemu će Josipović razgovarati s papom Franjom!

 

'Papa ima vrlo dobru sliku o odnosima s Hrvatskom', rekao je Josipović, dodavši da u odnosima sa Svetom Stolicom nema nikakvih problema. 'U Vatikanu su zadovoljni odnosima, činjenicom da Hrvatska ispunjava odredbe ugovora koji su potpisani', rekao je Josipović nakon audijencije kod Pape i sastanka s državnim tajnikom na odlasku Tarcisiom Bertoneom.

 

'Kad je riječ o odnosima između lokalne crkve i države, Papa zna da postoje određene rasprave o tome kako urediti pojedina pitanja, ali to je dio demokratskog života u Hrvatskoj', rekao je.

Dijalog mjesne Crkve i države, kaže Josipović, pitanje je o kojem je 'potrebna rasprava, ne samo na relaciji Crkva - država, nego i unutar države. Različite političke opcije, različite socijalne grupacije, različito vide pojedina pitanja, a karakteristika je demokratskoga društva da se o njima otvoreno raspravlja', drži Josipović koji smatra da papa Franjo zagovara 'otvorenu Crkvu' koja se ne želi upletati u državne poslove.

'Papa je i u današnjem razgovoru i u dosadašnjim intervjuima naglasio kako vidi položaj Crkve u zajednici. Riječ je o otvorenoj Crkvi koja ne pretendira na klerikalizam ili na upletanje u državne poslove'.

Hrvatski predsjednik kaže kako je s Papom razgovarao i o pitanjima obrazovanja i o dogovoru u vezi s vojnim ordinarijatom. 'Vojni ordinarijat bio je u nekim promjenama koje proizlaze iz toga što se naša vojska poprilično smanjila, a to je vezano i uz raspoložive financije', rekao je. 'Mislim da se oko njegove organizacije našao kompromis'.

Josipović je s papom Franjom razgovarao o hrvatskome putu od 'nove, u ratu nastale države do članstva u Europskoj uniji', rekao je, ali i o teškoj gospodarskoj situaciji te o potrebi da država pomaže ugroženima.

'Rekao sam mu da imamo ozbiljne gospodarske probleme koje kriza nosi, posebice kad je riječ o siromaštvu ljudi, o potrebi da se država brine o onima koji su najslabiji', kaže Josipović.

Josipović koji će o politici i moralu u tranzicijskoj Hrvatskoj održati i predavanje u Vatikanu, ocjenjuje kako će ovaj Papa utjecati na jačanje morala u politici.

'Ovaj će Papa u međunarodnu politiku unijeti važnu novost, s njime će ojačati uloga etike i morala u međunarodnoj politici', rekao je. 'Govorili smo o vrijednostima poput pomirenja, suživota i pravednosti. On je usmjeren na pravednost, na međunarodne odnose koji se temelje na moralu, na nenasilju i pomirbi' rekao je Josipović, 'i upravo smo na tim temeljima govorili o situaciji u Hrvatskoj i regiji. Zajedno se zalažemo za pomirenje, za europski put cijele regije'. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene