Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv terorizma

'Niti imamo vojsku u Siriji, niti je namjeravamo slati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv Islamske države i da je dio međunarodne koalicije u borbi protiv te terorističke skupine u političkom smislu.

"Hrvatskoj javnosti treba jasno reći – mi niti imamo vojsku ondje, niti je namjeravamo slati, niti smo angažirani ni na koji drugi način, mi smo u političkom smislu dio te koalicije", rekao je Josipović.

Pročitajte i ovo Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi Koalicija u središnjici SDP-a Predstavljena koalicija "Rijeke pravde": "Građani su najveća rijeka koja će odnijeti sav talog i smrad koji nam se nakupio u 30 godina"

State Department je objavio da je Hrvatska jedna od pedesetak članica međunarodne koalicije koja će se pod vodstvom Amerikanaca suprotstaviti brutalnim džihadistima koji kontroliraju velike dijelove sjevernog Iraka i Sirije.

"To hrvatskoj javnosti nije, niti bi smjela biti nepoznanica", odgovorio je Josipović na novinarsko pitanje zašto je hrvatska javnost saznala da je Hrvatska uključena u koaliciju protiv Islamske države od State Departmenta, a ne od hrvatskih dužnosnika, "jer se o tome govorilo na NATO-ovu summitu prije dva tjedna u Walesu".

Hrvatska se uključila u Obaminu koaliciju za borbu protiv Islamske države!

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da se Hrvatska uključila u koaliciju kao članica EU-a i NATO-a te je, kao i oni, spremna boriti se protiv međunarodnog terorizma.

U smislu konkretne pomoći još nismo sudjelovali, ali hoćemo", rekla je Pusić, dodavši kako je Islamska država nešto što apsolutno ugrožava mir ne samo u Europi nego i globalno. Hrvatska podupire način suradnje sa zemljama koje se bore protiv Islamske države, konkretno s vlastima u Iraku i u Kurdistanu, dodala je Pusić.

Predsjednik Ivo Josipović i ministrica Pusić ovaj će tjedan u New Yorku sudjelovati na velikom summitu posvećenom klimatskim promjenama i na početku rasprave u Općoj skupštini UN-a.

Pusić: Hrvatska spremna za borbu protiv međunarodnog terorizma

U koaliciju za borbu protiv Islamske države ušli su EU i NATO i Hrvatska je, kao i druge zemlje članice, spremna boriti se protiv međunarodnog terorizma, rekla je u ponedjeljak u New Yorku ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"U smislu konkretne promoći još nismo sudjelovali, ali hoćemo", rekla je Pusić, dodavši kako je Islamska država nešto što apsolutno ugrožava mir ne samo u Europi nego i globalno. Hrvatska podupire način suradnje sa zemljama koje se bore protiv Islamske države, konkretno s vlastima u Iraku i u Kurdistanu, dodala je Pusić.

State Department je nešto ranije bio objavio da je Hrvatska jedna od pedesetak članica međunarodne koalicije koja će se pod vodstvom Amerikanaca suprotstaviti brutalnim džihadistima koji kontroliraju velike dijelove sjevernog Iraka i Sirije.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je u ponedjeljak da Hrvatska još ne zna kakve će imati obveze u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države, ali da kao odgovorna članica NATO-a i demokratska zemlja koja brani standarde demokratskog društva ne može i neće odustati od svoje uloge i zadaće. "Ne očekujemo da se ovog trena odemo boriti na sjever Iraka ili u Kurdistan, ali od naših obaveza i zadaća i uloge koju imamo u NATO-u ne možemo pobjeći", dodao je ministar.

Vesna Pusić, koja će zajedno s predsjednikom Ivom Josipovićem sudjelovati na klimatskom summitu i potom na Općoj skupštini UN-a, sastala se u ponedjeljak s turkmenistanskim kolegom Rašitom Meredovom s kojim je razgovarala o skoroj isporuci broda naručenog od pulskog Uljanika. To plovilo bi, naime, prema Turkmenistanu trebalo krenuti prekosutra. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene