Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLOBODA NIJE BESPLATNA

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: "Kapital ne dolazi u zemlje koje nisu sigurne. Nabava aviona pruža garanciju gospodarskog razvoja"

Ispred Vojne baze na zagrebačkom Plesu bila je Ivana Pezo Moskaljov, koja je za Dnevnik Nove TV razgovarala s brigadnim generalom Michaelom Križanecom, zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ispred Vojne baze na zagrebačkom Plesu bila je Ivana Pezo Moskaljov, koja je za Dnevnik Nove TV razgovarala s brigadnim generalom Michaelom Križanecom, zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Najavila je da će, bude li sve po planu, svih 12 francuskih aviona biti u Hrvatskoj 2025. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najavili štrajk Skandal u Makedoniji: Bivši ministar gospodarstva i njegovi pomagači upali u nadzorni toranj i napali kontrolore leta Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov Odluka je pala, više nema natrag: Kupujemo avione koji nad Izraelom lete već 25 godina - Koliko para, toliko muzike!

Potpis na ugovoru, odnosna ovu odluka, potpisanu nakon 15 godina Križanec je nazvao povijesnom odlukom za hrvatske pilote, odnosno završetkom jedne faze u čitavom procesu nabave višenamjenskih borbenih aviona, koji trebaju ovdje biti 2025. kako bi bili spremni i sposobni štititi nacionalne interese RH i svih onih koji su u našem savezu.

Na pitanje je li bilo slavlja nakon preleta aviona iznad Zagreba, Križanec je kazao kako je slavlje bilo za sada samo u emocijama.

Puno kompleksniji sustav od MIG-ova dolazi u Hrvatsku. Evo što je zapovjednik HRZ-a odgovorio na pitanje hoće li Rafale koristiti u punom smislu, odnosno hoće li piloti dovoljno letjeti na njima.

"Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zajedno s francuskim prema svim odrednicama ugovora bit će spremno upotrijebiti tu platformu točno za one zadaće i u spektru onih misija za koje nas naši političari zaduže u skladu sa svim sigurnosnim ugrozama i rizicima koji će biti pred nama.“

Javnost nije doznala pojedinosti ugovora. Bilo kakva mogućnost da nas francuska strana zakine za dio opreme ili naoružanje, kako je Križanec naglasio – apsolutno je isključena, jer je i sustav pregovora i ugovor napravila država s državom te se pružaju najveće moguće garancije da s bilo koje strane ne može doći do zakidanja.

Jeftinija opcija koja bi zadovoljila hrvatske potrebe, a koju zagovaraju kritičari nije opravdana, kazao je Križanec.

"Kada se ide u ovakvu akviziciju, mora se misliti kako će se to odraziti na iduća desetljeća. Svi smo svjesni da sloboda nije besplatna, niti je mir besplatan na način da prosperitet i kapital ne dolaze u zemlje koje nisu sigurne. Mi s ovim pružamo određenu garanciju i našem gospodarskom i industrijskom razvoju i državi i cijeloj naciji.“

Svi procesi su pokrenuti na vrijeme, čak i financijske garancije postoje i prikazane su, tako da će sve potrebno u pripremnom razdoblju biti odrađeno i spremno za 2025. godinu i dolazak aviona u Hrvatsku, zaključio je zapovjednik HRZ-a. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene