Ispred Vojne baze na zagrebačkom Plesu bila je Ivana Pezo Moskaljov, koja je za Dnevnik Nove TV razgovarala s brigadnim generalom Michaelom Križanecom, zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Ispred Vojne baze na zagrebačkom Plesu bila je Ivana Pezo Moskaljov, koja je za Dnevnik Nove TV razgovarala s brigadnim generalom Michaelom Križanecom, zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Najavila je da će, bude li sve po planu, svih 12 francuskih aviona biti u Hrvatskoj 2025. godine.

Vezani članci Neki od događaja i osoba koji su obilježili 2021. godinu Godina u kojoj nije falilo ni šokova ni uzbuđenja: Pogledajte koji su sve događaji obilježili 2021. Reporterke Dnevnika Nove TV Koji su najvažniji događaji 2021. godine? Pitali smo reportere Nove TV, pogledajte što su izdvojili

Potpis na ugovoru, odnosna ovu odluka, potpisanu nakon 15 godina Križanec je nazvao povijesnom odlukom za hrvatske pilote, odnosno završetkom jedne faze u čitavom procesu nabave višenamjenskih borbenih aviona, koji trebaju ovdje biti 2025. kako bi bili spremni i sposobni štititi nacionalne interese RH i svih onih koji su u našem savezu.

Na pitanje je li bilo slavlja nakon preleta aviona iznad Zagreba, Križanec je kazao kako je slavlje bilo za sada samo u emocijama.

Puno kompleksniji sustav od MIG-ova dolazi u Hrvatsku. Evo što je zapovjednik HRZ-a odgovorio na pitanje hoće li Rafale koristiti u punom smislu, odnosno hoće li piloti dovoljno letjeti na njima.

"Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zajedno s francuskim prema svim odrednicama ugovora bit će spremno upotrijebiti tu platformu točno za one zadaće i u spektru onih misija za koje nas naši političari zaduže u skladu sa svim sigurnosnim ugrozama i rizicima koji će biti pred nama.“

Javnost nije doznala pojedinosti ugovora. Bilo kakva mogućnost da nas francuska strana zakine za dio opreme ili naoružanje, kako je Križanec naglasio – apsolutno je isključena, jer je i sustav pregovora i ugovor napravila država s državom te se pružaju najveće moguće garancije da s bilo koje strane ne može doći do zakidanja.

Jeftinija opcija koja bi zadovoljila hrvatske potrebe, a koju zagovaraju kritičari nije opravdana, kazao je Križanec.

"Kada se ide u ovakvu akviziciju, mora se misliti kako će se to odraziti na iduća desetljeća. Svi smo svjesni da sloboda nije besplatna, niti je mir besplatan na način da prosperitet i kapital ne dolaze u zemlje koje nisu sigurne. Mi s ovim pružamo određenu garanciju i našem gospodarskom i industrijskom razvoju i državi i cijeloj naciji.“

Svi procesi su pokrenuti na vrijeme, čak i financijske garancije postoje i prikazane su, tako da će sve potrebno u pripremnom razdoblju biti odrađeno i spremno za 2025. godinu i dolazak aviona u Hrvatsku, zaključio je zapovjednik HRZ-a. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju