Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na obuku u Francusku

Analiza Ivane Pezo Moskaljov: Što sve Hrvatskoj jamči najveći vojni kupoprodajni ugovor i kada stižu prvi avioni

Ivana Pezo Moskaljov
Ivana Pezo Moskaljov Foto: DNEVNIK.hr
Reporterka Nove TV Ivana Pezo Mokaljov objašnjava kakve avione Hrvatska kupuje i kad prve Rafale možemo očekivati na hrvatskom nebu.

Bude li sve po planu, francuski borbeni lovci koji su danas parali nebo iznad Zagreba, put Hrvatske poletjet će krajem 2024. godine. 

Tada stiže prvih osam zrakoplova, a već početkom 2025. stići će preostala četiri, pojasnila je u Vijestima Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

"Riječ je o dvomotorcima, u Hrvatsku stižu dva dvosjeda i deset jednosjeda. Svi oni različitih su godina proizvodnje – najstariji ima deset godina", kazala j.

Najveći vojni kupoprodajni ugovor težak je milijardu i sto milijuna eura. Njime se Hrvatskoj jamči nabava simulatora, obuka pilota i tehničara.

Prvi tehničari na obuku u Francusku trebali bi krenuti već početkom nove godine, a godinu dana kasnije učinit će to i piloti.

Do tada će trebati prilagoditi i infrastrukturu - u Zračnoj luci na Plesu, trebat će modernizirati hangare i pistu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi gledali u nebo VIDEO Impresivno! Nad Zagrebom zagrmjeli moćni francuski Rafalei

Hrvatska računa da će zračni prostor štititi s preostalim MIG-ovima koji dolaskom francuskih aviona odlaze u zasluženu mirovinu.

Nema sumnje da će vrijeme nakon Macronova odlaska i do dolaska Rafala cijelo ovo vrijeme zasigurno biti posvećeno brojnim analizama – što je sve Hrvatska dobila za ovu cijenu, ali i koliko će dugoročno stajati održavanje zrakoplova.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene