Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Predizborni skup u Zagrebu: ''Dolazak Angele Merkel potvrđuje visoke dionice Plenkovića u EPP-u''

Ivana Petrović prati skup HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Ivana Petrović prati skup HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović prati skup HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/1 >>
Veliki predizborni skup HDZ-a i Europske pučke stranke u Zagrebu prati reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Nacionalisti i populisti neće razoriti Europu, rekao je u svom govoru na skupu Manfred Weber. ''Nacionalizam i populizam se dosta spominju u ovoj kampanji EPP-a u cijeloj Europi, što na neki načini održava strah od toga kakvi će biti rezultati izbora sljedeće nedjelje s obizrom na to da te političke opcije evidentno u Europi rastu'', ističe reporterka TV Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Iz minute u minutu "Jamčim da debatni klub gubitnika neće doći do 76 ruku. Nema šanse": HDZ i DP postigli dogovor ili se neki prerano hvale? Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Prije skupa premijer Plenković sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a teme su bile Schengen, turisti, Hrvati koji žive u Njemačkoj i migranti. ''To su više manje teme koje su uvijek pristune na njemačko-hrvatskim bilateralima, a ono što bi posebno izdvojila je to da je njemačka kancelarka, što se tiče proširenja i općeg stanja u zemljama u našem okruženju koje imaju naziv političkog koncepta zapadnog Balkana, rekla je da je Njemačka načelno, dakle načelno, za prosperitet i perspektivu EU članstva tih zemalja. Inače, do prije par mjeseci Njemačka je čvrsto stajala iza proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana. Premijer Plenković je na istu temu kazao da će se sve vidjeti nakon Europskih izbora kada budu gotovi reporti za zemlje iz našeg okruženja. Spomenuo je i summit koji će se dogoditi za vrijeme hrvatskog predsjedanja.

To je isti onaj summit koji je bio i 2010. u Zagrebu, međutim do summita se treba nešto i pripremiti. Ono što definitivno nedostaje u svim tim izjavama, barem s hrvatske strane, jest nekakva strategija jer bi Hrvatska trebala biti lider, ona bi trebala biti champion sudbine i europske perspektive zemalja u okruženju. Na to nas, uostalom, obvezuje i naš pristupni ugovor i ta strategija nedostaje, osobito u ovim trenutcima kada je dosta turbulentna situacija i u Srbiji i na Kosovu. Oni su danas popodne razgovarali na tu temu, izjava nije bilo, tako da ne znamo koji je stav zauzela Hrvatska. Što se tiče Srbije i Kosova, znamo da je premijer zauzeo stav kao i kancelarka Merkel, a to je da nema zamjene teritorija'', rekla je Petrović.

''Možda dolazak Angele Merkel neće bitno utjecati na izvanstranačke birače, ali on potvrđuje visoke dionice premijera Plenkovića unutar Europske pučke grupacije u kojoj je stranka Angele Merkel dominantna i u političkom i idejnom smislu'', ističe Ivana Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene