Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je HDZ na političku koordinaciju kako bi raspravili političke aktualnosti i prioritete u 2018., nakon čega će razgovarati i s ostalim političkim akterima u zemlji, istaknuvši važnost politike suradnje u rješavanju prioritetnih problema zemlje.

Galerija


"HNS će danas uputiti poziv HDZ-u na političku koordinaciju kako bi raspravili sve političke aktualnosti i političke prioritete u 2018. godini. Nakon toga razgovarat ćemo i s ostalim političkim akterima na hrvatskoj političkoj sceni", rekao je Vrdoljak novinarima u Središnjem uredu HNS-a dan nakon što je na 15. Saboru HNS-a izabran za predsjednika te stranke.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković o prijevremenim izborima (Foto: Dnevnik.hr) Koliko zastupnika preostaje Andreju Plenkoviću? Iz Mosta i Živog zida su uvjereni - prijevremeni izbori sve su bliže! Gordan Jandroković i Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Vrdoljak nakon sastanka u Vladi: "Sve ćete znati za koji dan. Znamo što radimo"; Jandroković: ''Sve je prošlo u dobrom duhu''

Pojasnio je da će teme sastanka biti kako reagirati na aktualnosti u javnom prostoru te kako uskladiti prioritetne politike Vlade u idućoj godini. Pri tome će, dodao je, HNS prezentirati koji su im prioriteti i ciljevi u obrazovanju i graditeljstvu te čuti HDZ-ove ciljeve.

Vrdoljak je ponovno istaknuo važnost politike suradnje pozvavši sve političke stranke na suradnju u rješavanju prioritetnih problema zemlje. Upozorivši kako su političku scenu preuzele borbe između političkih saveza i rejtinga stranaka, sve političke stranke pozvao je na suradnju u temama u kojima se svi mogu složiti.

"Ovo nije nogometna utakmica da pobijedimo jedni druge. Te pobjede nemaju smisla ako ne donose ljudima bolji život, a jedini pobjednik u političkoj utakmici treba biti Hrvatska", poručio je.

Naglasio je i da je poruka suradnje svim političkim akterima pokušaj da se isprovocira politički dijalog na potpuno drugačijoj razini, jer je najlakše nekoga blatiti i vrijeđati. "Najteže je surađivati sa svojim neistomišljenicima da bi moja Hrvatska bolje izgledala", kazao je.

Izjave Marasa i Čačića su zastarjela politika

Vrdoljak je, upitan kako očekuje ostvariti suradnju s ostalim političkim strankama jer je na Saboru HNS-a emitiran kratki film u kojem se "žestoko referira" na SDP i Most, rekao da je taj film bio prikazan članovima stranke da bi se vidjela atmosfera u kojoj su donijeli odluke koje su stabilizirale zemlju.

Također, prikazan je i kao povijest i želja da se takvo što ubuduće ne ponovi. "Zbog toga smo pokazali video koja je odgovornost članova HNS-a, jer smo najodgovorniji, a onda i ostatka političkog života Hrvatske. Nemojte se vraćati u lošu povijest, u blokadu političkog sustava koji je uzdrmao i izblokirao Hrvatsku na dvije godine. Zbog toga smo pokazali taj video", istaknuo je.

Vrdoljak je poručio i da je pred nama vrijeme suradnje, zajedničkog rada i rezultata te širenja poruke optimizma i suradnje i onima koji ne surađuju i u drugim sektorima.

Na pitanje kako komentira negativne izjave SDP-ovca Gordana Marasa u kojima je poručio HNS-ovim partnerima "neka im se Bog smiluje" te varaždinskog župana i predsjednika Narodne stranke - reformisti Radimira Čačića koji je rekao da će HNS biti "mali krpelj HDZ-a", odgovorio je kako su izjave Čačića i Marasa potpuno iste. "Zastarjela politika. Trebamo se okrenuti drugačijim vremenima i komunikaciji. Trebamo dati osmijeh i nadu, ozbiljnost i posao i rezultat. S takvim riječima rezultata nikada", poručio je.

HNS spreman ići samostalno na izbore

Predsjednik HNS-a, upitan o rezultatima istraživanja javnog mijenja po kojoj njegova stranka osvaja 1,3 posto potpore te boji li se da će se 'utopiti' u koaliciji s HDZ-om, podsjetio je i da su 2013. imali slični rejting kada su bili u koaliciji sa SDP-om u izvršnoj vlasti.

Ponovno je naglasio da su stavili čovjeka u srce politike ispred političkih saveza i rejtinga stranaka. Naveo je i da je HNS u Vladu unio sebe kao stranku građansko-liberalnog centra i nisu se mijenjali.

Vrdoljak je rekao i da će HNS na iduće izbore izaći samostalno, jer na terenu imaju dovoljno jakih ljudi. Stranku je, ustvrdio je, napustilo 3000 članova, a ušlo tisuću novih tako da sada HNS ima 40.123 člana.

Dodao je i da će tek razgovarati s Tomislavom Sauchom o članstvu u stranci. Upitan oko pritisaka vezanih uz obrazovanje i ratifikaciju Istanbulske konvencije, odgovorio je da kao liberali poštuju svaki različit stav koji nije na štetu drugoga. Vrdoljak je izrazio i žaljenje što Istanbulska konvencija nije ratificirana za vrijeme SDP-ove vlade 2015. godine jer sada to ne bi bila tema.

"Nažalost, tada SDP to nije stavio kao prioritet. Nije smatrao da je to prioritet, a meni je to žao. To ćemo sada riješiti unatoč tome što smo mogli biti među prvim zemljama u Europi koje su to napravile. Mi je želimo ratificirati", rekao je Vrdoljak. (Hina)