Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organizirao i prosvjede

Prije bi ga nosili policajci, sad ga iznosi saborska straža: Ivan Pernar karijeru je izgradio na deložacijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizirao je prosvjede na Facebooku, sa Živim zidom borio se protiv deložacija, a onda se sa strankom razišao. Ivan Pernar trenutačno je saborski zastupnik, a u utrku za predsjednika krenuo je s oko 15 tisuća potpisa.

Za Ivana Pernara šira je javnost prvi put čula u veljači 2011. Bio je jedan od organizatora masovnih prosvjeda na Facebooku protiv tadašnje HDZ-ove Vlade kojoj je na čelu bila Jadranka Kosor

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bivši sudac Mislav Kolakušić godinama je kritizirao hrvatsko pravosuđe – sustav kojem je i sam pripadao Slika nije dostupna Svestran Omiljeni pjevač, vicmaher, poduzetnik i predsjednički kandidat: Tko je Miroslav Škoro?

Ivan Pernar, koji je redovito bio na čelu kolone, i sam je bio član HDZ-a. Učlanio se u trešnjevački ogranak dok je stranku vodio Ivo Sanader. No brzo je izišao iz stranke jer je bio nezadovoljan politikom koja se vodila. Nakon prosvjeda na Facebooku osnovao je Savez za promjene, koji se kasnije preimonavao u Živi zid, pokret koji se borio protiv deložacija. Na njima je i sam Pernar redovito bio uhićivan.

Politički uspon stranka doživljava na predsjedničkim izborima 2014. godine na koje su išli sa svojim kandidatom Ivanom Viliborom Sinčićem. On je bio i iznenađenje izbora, u prvom krugu osvojio je više od 16 posto glasova. Ispred njega bili su samo Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović.

Na izvanrednim paralamentarnim izborima 2016. Pernar je ušao u Sabor. Njegov mandat pamtit će se po svađama s predsjedavajućima u Saboru i po čestim iznošenjima iz sabornice. Jednom je u sabornici jeo pizzu. Kasnije je rekao da je samo bio gladan, a da se rasprava oduljila.

Iako je Pernar na izborima bio na listi Živog zida, u trenutku konstituiranja Sabora ušao je u stranku Abeceda demokracije. Stranka je postala parlamentarna i stekla je pravo da, zahvaljujući tome što je imala saborskog zastupnika, dobije 333.000 kuna godišnje. No državna revizija utvrdila je da je Abeceda demokracije svoje poslovanje vodila neuredno i da nije jasno na što je točno trošila novac.

U Živom zidu Ivan Pernar bio je sve do ljeta 2019., kada se u žaru borbe za jedan osvojeni mandat na izborima za Europski parlament stranka pred očima javnosti raspala. Pernar tada s Branimirom Bunjcem napušta Živi zid. Osnovao je Stranku Ivana Pernara.

Ivan Pernar rođen je 14. listopada 1985. Završio je preddiplomski stručni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb (VŠS – stručni prvostupnik sestrinstva).

Ima dvoje djece. Otac je postao s 19 godina. Godinu ranije na moru je upoznao 20 godina stariju Nijemicu s kojom je otišao u Njemačku. Pernar je govorio da je zbog toga i naučio njemački jezik.

Svoje drugo dijete, sinčića Nou, Ivan Pernar dobio je u kolovozu 2019.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene