Ivan Lovrinović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Lovrinović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u srijedu je na konferenciji za novinare zatražio je od Vlade da se iz Uljanik grupe ukloni politički klijentelizam, a zahtijeva i jaču i konkretniju ulogu HBOR-a u spašavanju brodogradilišta te poručuje Vladi da je, ne povuče li državnički potez, stečaj sasvim izvjestan.


"Također, nužno je hitno promijeniti Upravu i Nadzorni odbor, odvojiti 3. maj od Uljanika, radnicima treba ponuditi otkup i 3. maja i Uljanika po jednu kunu, a nakon toga provesti dokapitalizaciju koja bi promijenila radničku strukturu te restrukturiranje u kojemu bi sudjelovali radnici, domaći i strani investitori i banke, ali i građani", Lovrinovićevi su prijedlozi Vladi za rješenje situacija u Uljaniku.

Vezani članci Nadzor financija propalog Uljanika - 1 Slučaj Uljanik: Sud u Rijeci odlučuje o optužnici i izdvajanju nezakonitih dokaza Nadzor financija propalog Uljanika - 2 Ministar Horvat hvali se uvođenjem provjera financija Uljanika koji je od jučer otišao u stečaj: „Nadzirat ćemo svaki račun brodogradilišta“

"Brodogradnja nigdje u svijetu nije zanimljiva privatnim investitorima pa su u tomu najvažniji radnici i država jer su prirodno povezani. Najvažnija je financijska institucija u kojoj država ima najveći utjecaj, odnosno HBOR, jer privatne banke nigdje u svijetu neće spašavati brodogradilišta", kazao je Lovrinović.

"Stoga tražimo od Vlade da preoblikuje HBOR tako da ima najveću ulogu u restrukturiranju brodogradnje, s najnižim kamatama, s jamstvima na vrijeme i da uvijek asistira, ali ne da baca novac nego da se nadzire svaka kuna", predlaže čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Smatra da država može financijski pomoći Uljaniku

"Ako se sada ne napravi državnički potez, stečaj je sasvim izvjestan", poručuje Lovrinović, istaknuvši da EU sigurno ne sprječava intervenciju države, što pokazuje talijanski slučaj. Lovrinović smatra da se država treba prestati prema Uljaniku ponašati maćehinski te da treba ili pomoći u rješavanju problema ili jasno reći da ne želi spašavati brodogradilišta, pa neka idu u stečaj. Istaknuo je i da nije točno da se Uljaniku ne može financijski pomoći, kako tvrdi Vlada.

"Država preko HBOR-a i HPB-a treba snažno na godinu dana financijski intervenirati i osigurati financiranje, ali uz određene zaloge i u tom razdoblju dati priliku da se provede pravo restrukturiranje, s tim da kasnije vrate novac", rekao je Lovrinović.

Po njegovu mišljenju, radnici bi kao najveći dioničari s 45 posto vlasništva trebali preuzeti stvari u svoje ruke, ali nemaju nikakvog formalnog utjecaja jer je u Uljaniku provedeno političko restrukturiranje. Lovrinović zagovara organiziranja radnika u udrugu malih dioničara kako bi ojačali svoj položaj te napominje da njihov cilj ne može biti samo da se bore za plaću svaki mjesec, nego da im strateški interes treba biti obrana brodogradnje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju