Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDAR NA DŽEPOVE

Sankcije oligarsima: Dnevnik Nove TV doznaje detalje zabrane isplovljavanja ruske jahte iz Hrvatske

Aktualno Galerija Ruski oligarsi - 5 Ruski oligarsi - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ruski oligarsi - 4 Ruski oligarsi - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ruski oligarsi - 3 Ruski oligarsi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ruski oligarsi - 2 Ruski oligarsi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ruski oligarsi - 1 Galerija 1/6 >>
Nastavlja se udar na džepove ruskih oligarha povezanih s Putinom. Jednom od najvećih, Romanu Abramoviču - Velika Britanija je zamrznula imovinu. Tako je zaustavljen u namjeri da proda svoj klub Chelsea. On je jedan od sedam oligarha pod sankcijama u toj državi. U Europskoj uniji njihov broj raste gotovo do tisuću.

Plan prodaje Chelsea je propao, Romanu Abramoviču Velika Britanija zamrznula je imovinu. Imat će to utjecaj i na klub, ali treba dobiti licencu za normalno funkcioniranje.

Nadine Dorries, ministrica sporta i kulture kaže kako Abramovič ne može imati koristi od prihoda kluba, ali važno je naglasiti da će navijači koji imaju ulaznice i sezonske ulaznice i dalje moći ići na utakmice. Utakmice će se nastaviti u nedjelju.

55-godišnji Abramovič ne može imati benefit ni od prodaje kluba. Jedan je od najmoćnijih ruskih poslovnih ljudi, imovina mu se procjenjuje na 13 milijardi dolara. U Britaniji njome ne može raspolagati, niti putovati. Uz njega, sankcije su zahvatile još šest oligarha, među njima i direktora Rosnjefta. Boris Johnson putem Twittera poručio je kako je o sankcijama obavijestio i ukrajinskog predsjednika. 

Boris Johnson, britanski premijer naglašava kako su zaključili da postoji dovoljno povezanosti, dovoljno poveznica između Putinovog režima i pojedinaca o kojima je riječ da opravdaju akciju.

A crna lista oligarha u Europskoj uniji raste. Na njoj su 862 pojedinca i 53 tvrtke. Europarlamentarci traže da se zabrane zlatne putovnice, bogati Rusi investicijama su kupovali državljanstvo.

Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu ističe kako je za njih to problematično i s pravnog i etičkog aspekta.

"Jasno da se sad u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu otvara novo pitanje sigurnosnog rizika koji postoji", navodi Ressler.

Procjenjuje se i da je s EU popisa u Hrvatskoj pod sankcijama oko 80 osoba bliskih Kremlju.

Frano Matušić, koordinator stalne skupine za sankcije naglašava kako svakodnevno rade na svim tim predmetima i provode sankcijske mjere u raznim područjima: od zamrzavanja financija - računa od zamrzavanja određenih nekretnina, pokretnina, svega onoga do čega su došli.

Sankcije zahvaćaju i pet tvrtki, među njima i Đuro Đaković TEP. Radi se na tome da se ne ugrozi poslovanje sankcijama.

Frano Matušić pojašnjava: "Zabranit će se bilo kakav utjecaj od strane one osobe koja je povezana s Đurom Đakovićem, na njegovo svakodnevno poslovanje ili njegove račune ili na transakcije koje se mogu dogoditi, dakle za svaku tu transakciju oni će morati dobiti odobrenje od stalne skupine ili resornog ministarstva, temeljem čega će moći nastaviti poslovati."

Ali, morat će dati jamstvo da novac neće završiti na računima vlasnika Rusa.

Reporter Nove TV o zabrani isplovljavanja ruske jahte iz Hrvatske

Na udaru su se u Hrvatskoj prvo našla luksuzna plovila, kako ne bi napustila našu zemlju. Jedna jahta zaustavljena je na otoku Murteru. U Betini je bio reporter Nove TV Ivan Kaštelan.

U betinskom brodogradilištu se nalazi prva jahta za koju hrvatske institucije sumnjaju da je u pitanju plovilo u vlasništvu ruskog oligarha. Riječ je o gotovo 30 metara dugačkoj jahti, koja je tu zbog remonta, plovi pod zastavom Kajmanskog otočja, ali s hrvatskom posadom.

Pročitajte i ovo Stjepan Čuraj - 1 RAT U UKRAJINI Državni tajnik za Dnevnik Nove TV otkrio detalje hrvatske potrage za imovinom ruskih građana bliskih Kremlju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USKORO SANKCIJE Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje detalje zamrzavanja imovine ruskih oligarha u Hrvatskoj, poznato i koliko ih ima

Jahta je dobila privremenu zabranu isplovljavanja i ne može otići iz hrvatskih voda.

"Privremeno, jer hrvatske institucije tek trebaju utvrditi jesu li osnovane sumnje da je jahta u vlasništvu jednog od oligarha koji su bliski Vladimiru Putinu. Ukoliko se nakon dodatnih provjera pokaže da je ona u vlasništvu ruskog državljanina koji je pod sankcijom Europske unije, onda će ta zabrana isplovljavanja vrijediti i puno duže", pojasnio je Kaštelan.

Kako je doznao reporter Nove TV, jahti je zabranjeno samo isplovljavanje, dok se remont zbog kojeg se ona nalazi u ovom brodogradilištu može i dalje neometano obavljati. Jahta u Betini jedino je plovilo za sada za koje se sumnja da je u vlasništvu ruskog oligarha.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene