Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasanje u četvrtak u Saboru

Kako će Anušić surađivati s Milanovićem? "Očekujem da će biti uspješniji nego njegov prethodnik"

Aktualno Galerija Franko Vidović i Hrvoje Krešić Franko Vidović i Hrvoje Krešić Foto: DNEVNIK.hr Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu Foto: DNEVNIK.hr Predstavljen Ivan Anušić Predstavljen Ivan Anušić Foto: DNEVNIK.hr Predstavljen Ivan Anušić Predstavljen Ivan Anušić Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Galerija 1/5 >>
Kandidat za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade Ivan Anušić većinom je glasova dobio potporu na saborskom Odboru za obranu, a na sjednici Sabora u četvrtak će se glasati o povjerenju novom ministru, bez rasprave. Uživo se iz Sabora javio reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Kandidat za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade Ivan Anušić u srijedu je izašao pred saborski Odbor za obranu

Osim što mu oporba zamjera slabo obrazovanje, glavno je pitanje kako će Anušić surađivati s Milanovićem? Uživo se iz Sabora javio reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić. 

"To je bila jedna od opaski na samoj raspravi i manje je više bio komentar tada da bi se trebao očekivati ipak napredak u odnosima, da komunikacija bude bolja, da bude unaprjeđena i da onakvih situacija kakve smo gledali u trenucima dok je ministar obrane još bio Mario Banožić više ne bi smjelo biti.

Čak je i budući ministar dao do znanja da planira poštivati Ustav, odnosno svojesvrsnu hijerahiju koju je na neki način skicirao u svojoj nedavnoj izjavi za javnost predsjednik Republike Zoran Milanović kada je rekao da on kao predsjednik Republike razgovara s predsjednikom Vlade, a da ministri bi trebali razgovarati s njegovim predstojnikom Ureda i da ta hijerahija treba biti poštivana što treba očekivati od samog ministra obrane, takve je naznake barem dosad dao", rekao je Krešić.

Reporter Hrvoje Krešić razgovarao je u Saboru s predsjednikom saborskog Odbora za obranu Frankom Vidovićem. Upitao ga je kako gleda na najave koje stižu iz Domovinskog pokreta, vezano uz obilježavanje Dana pada Vukovara.

"Kad su u pitanju Vukovar i Škabrnja, svi oni koji žele dobro Hrvatskoj, trebaju doći ponizni, u tišini i s pijetetom i prisjetiti se ljudi koji su 1991. dali živote da bi mi bili slobodni, imali svoju zemlju. Sve druge podjele ne dolaze u obzir. To je mjesto gdje treba doći i odati počast", rekao je Vidović. 

Vodili ste sjednicu Odbora za obranu. Kakav je dojam Anušić ostavio na vas?

"Rekao sam i danas na Odboru, ne mogu bit suzdržan i danas sam glasao, ne protiv njegovog izbora i njega kao čovjeka osobno, nego protiv Vlade koju vodi Andrej Plenković. Mislim da Anušić ulijeva povjerenje i mislim da mu treba ostaviti neko vrijeme, bio je na lokalnoj razini, nema vremena napretek, ali mislim da je razdoblje do mjesec dana da se čovjeka ostavi na miru, da pokuša pohvatati konce u Ministarstvu obrane koje je kompleksno, nabava Bradleyja, uvođenje u sustav Rafala neće biti jednostavna priča. Velik je posao pred njim", rekao je Vidović.

Očekujete li da će biti bolja komunikacija na relaciji predsjednik Republike - ministar obrane?

"Očekujem da će Anušić biti uspješniji ministar nego njegov prethodnik, danas je ostavio puno bolji dojam, dok sam predsjednik Odbora za obranu imat će suradnika u stvarima koje su dobre i kritičara u onim stvarima koje zadiru u interese Republike Hrvatske."

Vidović se osvrnuo i na raspravu o povjerenju ministrici poljoprivrede Mariji Vučković te je upitan što joj zamjera?

"Zamjeram joj isto ono što zamjeram i ostatku Vlade, dvadeset i nešto ministara i korupcija, užas. Što se tiče svinjske kuge, možda je mogla bolje reagirati, ali nisam u tom sektoru, posljednji sam koji bi mogao to procjenjivati", rekao je Vidović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene