Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Italija je pustila u optjecaj marku posvećenu gradu Rijeci kao bivšoj talijanskoj zemlji. MVPEI je Italiji uputio oštru prosvjednu notu.


Prvo je marka trebala biti puštena u prodaji od 30. listopada, ali njezino objavljivanje odgođeno je na intervenciju hrvatske diplomacije. MVPEI je zbog toga Italiji uputio oštru prosvjednu notu. 

Vezani članci Slika nije dostupna Zgrada Hrvatske pošte dobila mjesto na austrijskoj markici Slika nije dostupna VIDEO: Gaf američke pošte - izdali marku s krivim Kipom slobode

U Italiji se odgoda obrazlagala s neoportunošću trenutka s obzirom na to da je u Hrvatskoj trajala predizborna kampanja, a objava marke nije trebala biti predmetom polemika. 

Od 10. prosinca ta marka ipak se može kupiti u poštanskim uredima, a njezino puštanje u optiecaj nije objavljeno u talijanskim glasilima, niti u službenom priopćenju
talijanske pošte. 

Poduzeće Talijanske pošte (Poste Italiane) tiskalo je marku, još prema odluci iz 2003., dakle u vrijeme vlade desnog centra Silvija Berlusconija. Sada je marka posvećena Rijeci (Fiume) kao "istočnoj zemlji koja je bila talijanska". 

Vrijednost marke je 0,65 eura i tiskana je u 3,5 milijuna primjeraka. Na marki je slika nekadašnje Guvernerove palače, a sada zgrade Pomorsko-povijesnog muzeja, i spomenuti potpis "Rijeka – istočna zemlja koja je bila
talijanska" (Fiume – terra orientale gia' italiana). 

Bivši ministar i zastupnik desnog centra Carlo Giovanardi je poželio da marku prihvate ne samo Fiumani (talijanski Riječani) već i "Hrvati i predstavnici talijanske manjine (u Hrvatskoj), kao poruku ljubavi prema vlastitome gradu."

Istaknuo je kako je "povijesni suživot između Talijana, Slavena, Mađara i Nijemaca izvanredno bogatstvo".

Hrvatska uputila Italiji oštar prosvjed 

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uputilo je u srijedu prosvjednu notu Talijanskoj Republici u kojoj izražava oštar prosvjed
i duboko nezadovoljstvo u povodu jučerašnjeg izdavanja poštanske markeTalijanske pošte s fotografijama grada Rijeke i natpisom "Istočna zemlja koja je bila talijanska" ("Fiume - terra orientale gia' italiana"), priopćeno je iz MVPEI-a.

MVPEI u priopćenju podsjeća da je "nakon saznanja u listopadu 2007. godine da se priprema izdavanje predmetne marke, odmah upozorilo na neprihvatljivost takvog postupka te su talijanska nadležna tijela odustala od javnog predstavljanja i njezinog izdavanja.

- Slijedom navedenog, ističe se u noti, iznenađuje što je marka ipak puštena u optjecaj unatoč saznanju o stajalištu Republike Hrvatske da je riječ o neprimjerenom potezu Italije, suprotnom duhu prijateljstva i dobrosusjedstva, stoji u priopćenju.

Od Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, navodi se dalje, zatraženo je da ponovno izvijesti nadležna tijela o stajalištu Republike Hrvatske kao i da se poduzmu odgovarajuće mjere radi sprečavanja daljnje distribucije navedene poštanske marke.