Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski ministar poljodjelstva, prehrane, šumarstva i ribarstva Paolo De Castro nije nikada izjavio kako Hrvatska riskira svoj ulazak u Europsku uniju zbog toga što je proglasila ZERP-a u Jadranu, stoji u priopćenju tog ministarstva.


Glede slučaja "bijele zone" u Jadranu, ministar Paolo De Castro, u posebnoj noti, pojašnjava kako "nije nikada i ni u kojem kontekstu iznio kako Hrvatska riskira svoj ulazak u Europsku uniju".

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenija: Jelinčič traži referendum o ulasku Hrvatske u EU Slika nije dostupna Swoboda: Zastoj u reformama ugrožava ulazak Hrvatske u EU i 2011.

De Castro naglašava kako su "potpuno neutemeljene i bez ikakve vjerodostojnosti izjave koje se pripisuju (njemu) ministru i koje prenose novinski izvori" u posljednjih dana.

Naime, neki slovenski i hrvatski mediji prenijeli su izjavu koju je nedavno dao De Castro u Bruxellesu i prema kojoj je, navodno, kazao kako zbog proglašenja ZERP-a Hrvatska riskira svoj ulazak u EU. To je navelo navelo De Castra da pojasni kako nije nikada zaprijetio Hrvatskoj zatvaranjem vrata EU.

Službeno stajalište Italije glede hrvatskog ZERP-a pojasnio je glasnogovornik talijanskog ministarstva vanjskih poslova Pasquale Ferrara, koji je rekao kako Italija, kao i uvijek, želi ulazak Hrvatske u EU, ali da se "Zagreb treba ponašati u suglasju sa zemljama zajednice", što znači da sve odluke, koje se tiču i drugih zemalja, treba donositi u suglasju, a ne unilateralno.

"Hrvatska bi trebala zamrznuti primjenu ZERP-a, kako je to Zagrebu poručio ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema, a onda pregovarati sa Slovenijom i Italijom ne samo o pitanju ribolova u Jadranu, već i drugoj suradnji, posebno na sjevernom Jadranu", rekao je Ferrara.

On je je kazao kako je Italija predložila stvaranje zajedničke
(Slovenija, Hrvatska i Italija) komisije za analizu ribljeg fonda u
Jadranu te da će se na osnovu rezultata odrediti količine izlova ribe, zona izlova, ribarica itd. Ferrara iznosi i kako je Italija predlagala Hrvatskoj i Sloveniji stvaranje zajedničkih ribarskih udruga, zajedničkog ribarenja, ali i drugih ekonomskih planova. Dogovor o ribolovu između Slovenije, Hrvatske i Italije trajao bi do ulaska Hrvatske u EU. Kada Hrvatska bude u EU, sudjelovat će, kao i ostale zemlje članice, u dogovaranju kvota za izlov riba.

Talijansko stajalište glede hrvatskog ZERP-a ne mijenja se s
obzirom na vlade. Bez obzira bila na vlasti koalicija lijevog centra ili desnog centra, načelno će stajalište Italije uvijek biti kako se ne smiju donositi unilateralne odluke, a proglašenje zabrane ribarenja i za zemlje EU-a se smatra unilateralnom odlukom koja nije u duhu Europske unije.