Pročitana stravična svjedočanstva žena iz hrvatskih bolnica (Foto: Pixsell, Patrik Macek) 3
Pročitana stravična svjedočanstva žena iz hrvatskih bolnica (Foto: Pixsell, Patrik Macek) 3 Foto: Pixsell, Patrik Macek

Oko 29 posto žena u Hrvatskoj imalo je iskustva s ginekološkim zahvatima koji su izvođeni bez anestetika, poput kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanja međice nakon poroda, pokazalo je istraživanje koje je nakon akcije PrekinimoŠutnju naručila udruga Roda (Roditelji u akciji), a provela agencija Ipsos.


Među ženama koje su imale zahvat, njih 32 posto navodi da je on izvođen "na živo“, odnosno bez primjene anestezije kako ne bi osjetile bol. U ukupnoj ženskoj populaciji radi se o 9 posto žena koje su imale bolno iskustvo takva ginekološkog zahvata.

Vezani članci KB Sveti Duh Liječnici godinama odbijali obavljati posao: Zagreb uskoro dobiva ambulantu za pobačaje Ilustracija Sudac se pobunio protiv zabrane pobačaja: ''Ne može se zamisliti tjeskoba i strah''

Istraživanje je pokazalo da 17 posto žena i 11 posto muškaraca osobno poznaje najmanje jednu ili više bliskih osoba za koje znaju da su imale takvo iskustvo.

Istraživanje je provođeno od 2. do 21. studenoga na nacionalno reprezentativnom uzorku od 968 građanki i građana, prema regijama i veličini naselja, spolu i dobi, metodom osobne ankete, među općom populacijom starijom od 18 godina.

"Ovi rezultati potvrđuju nam da su razmjeri problema golemi i da velik broj žena u Hrvatskoj ima iskustvo s bolnim ginekološkim zahvatom koji je rađen 'na živo'. Stoga zahtijevamo još jednom od premijera da pokrene postupak izrade Akcijskog plana za zdravlje žena, u čiju bi izradu bili uključeni svi važni dionici, od predstavnika struke koji skrbe o ženskom zdravlju do stručnjaka za ljudska prava, ali i najvažnije – predstavnica pacijentica", poručuju iz Roda.

Apeliraju na Ministarstvo zdravstva da ne umanjuje vrijednost i autentičnost iznesenih iskustava i rezultata istraživanja, već da ih žurno iskoriste za sustavno rješavanje problema zdravstvene skrbi žena.

"Iako iz iskustva direktnoga rada s korisnicama u Rodi dobivamo informacije o velikom broju žena koje su doživjele nepotrebna bolna i traumatična iskustva tijekom ginekoloških postupaka i operacija, od nadležnih institucija ne može se dobiti informacija o učestalosti korištenja anestezije pri takvim zahvatima jer su praksa i dokumentacija u zdravstvenim ustanovama neujednačeni."

Uvid u broj i učestalost neprimjereno bolnih zahvata nad ženama ne može se dobiti niti iz pritužbi žena podnesenih službenim putem nadležnim institucijama, iako mali broj ili nepostojanje takvih pritužbi ne znači da slučajeva nema, navodi se u priopćenju udruge Roda. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju