Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugima je bolji rad od kuće

Nekima raj, a nekima pakao: Istraživanje pokazalo da se samo petina radnika veseli povratku u ured nakon popuštanja mjera

Rad od doma, ilustracija - 3
Rad od doma, ilustracija - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rad od doma, ilustracija - 1 Rad od doma, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rad od doma, ilustracija - 2 Rad od doma, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rad od doma, ilustracija - 3 Galerija 1/3 >>
Popuštanjem mjera mnoge tvrtke su vratile svoje zaposlenike u urede, a mnogi još uvijek kombiniraju s radom od kuće. Istraživanje je pokazalo da se samo petina na tisuću zaposlenika želi vratiti na radno mjesto, a poslodavci su pak uvjereni kako im se radnici jedva čekaju vratiti u firme.

Nekima je rad od kuće bio čisti raj na zemlji, a drugima pak pakao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Rad od kuće, ilustracija - 1 Promjene Zakona o radu Dobre i loše strane rada koji je u koroni postao – novo normalno: "Ako netko radi od doma, to ne znači da poslodavac više nema nikakvu obvezu"

"Mir i tišina u radnom okruženju poprimli su skroz novu dimenziju koju sad još više cijenim. Pokušaj obavljanja bilo kakvog kvalitetnog posla bilo je ravno sizifovom poslu", rekla je zaposlena mama Matea Oljica.

No, izgleda da su mnogi, usprkos tome, položili test.

"Znam iz industrije dosta kolega koji su bili aposlutno protiv i koji su sada promijenili priču kada su vidjeli koliko stvari odlično mogu funkcionirati", rekao je poslodavac Luka Abrus.

Njegova tvrtka je u IT sektoru. Sada su prvi put svi radili od kuće i posao je tekao fantastično: "U našoj industriji se rad lako mjeri rezulatima. Vrlo jasno je vidljivo tko je što napravio i tko što nije napravio."

Istraživanje na web stranici mojposao.hr pokazalo je da 31 posto poslodavaca smatra da im radnici vole raditi od kuće, a 60 posto njih smatra da radnici žele raditi u firmi.

"I čim su malo popustile ove mjere imali smo dobar broj ljudi koji su se požurili natrag u ured za koje nikada ne bih rekao da ih toliko privlači ured, ali pojurili su natrag", rekao je Abrus.

Ipak, nisu se svi zaželjeli ureda. Ispitivanje više od 1000 zaposlenika pokazalo je da se svega petina veseli povratku u ured.

"I sada smo u nekom režimu da smo par dana smo u uredu i par dana doma. Odnosno, kako kome više paše", rekao je Abrus.

Sindikati se bore za regulaciju rada od kuće

Rad od kuće zakonski nije dovoljno definiran, zbog čega su sindikati pregovarali s poslodavcima.

"Zapelo se u onome dijelu koji praktički treba regulirati dodatne troškove koje radnik ima kad radi od kuće, bilo da je riječ od povećanom trošenju energije na grijanje i hlađenje, bilo da je riječ o nekim drugim obvezama", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Zakon ne žele mijenjati, već ugovorima definirati radno vrijeme i obveze poslodavca prema radniku koji radi od kuće. U tome traže pomoć države.

"Država nije htjela poslodavcu to priznati kao priznati trošak, kao porezno rasterećenje, iako mu, kad isti taj trošak poslodavac ima kod sebe na poslu, to priznaje kao trošak", rekao je Sever.

Neki poslodavci poput Arbusa radnicima su ponudili uredske stolce i monitre za bolji rad. Mnogi radnici nisu imali tu sreću.

"Radilo se s kuhinjskog stola, radilo se s nekakvih drugih lokacija. Istovremeno su bili članovi obitelji, bilo je i posebno vrijeme", rekao je Sever.

Zato sindikati zagovaraju uvođenje reda u rad od kuće. Jasna pravila za poslodavca i posloprimca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene