Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učenici osnovnih i srednjih škola u velikoj većini ne razumiju ulogu građana i vlasti u demokratskim procesima.


Predstavljajući rezultate istraživanja provedenog među učenicima četvrtog razreda i viših razreda osnovne škole te prvoga i drugog razreda srednje škole s kojima se u 12 škola eksperimentalno provodio program građanskog odgoja i obrazovanja, Vedrana Spajić-Vrkaš iz Istraživačko-obrazovnog centra za ljudska prava i demokratsko građanstvo zagrebačkoga Filozofskog fakulteta rekla je kako je istraživanje pokazalo da je, bez obzira na nedostake, kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja počeo mijenjati školu u smjeru demokratske zajednice odlučivanja.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Regiju šokirala snimka iživljavanja nad djevojčicom: Dvije učenice šamarale treću, ostala djeca samo se smijala Slika nije dostupna Nagli porast broja učenika koji smatraju da je za upis na fakultet važno samo jedno

'U nekim aspektima provedba kurikuluma GOO je zakazala, i to ponajviše u komponenti politike i prava, to jest na pitanjima što je građanin, što je demokracija, kako funkcionira vlast i drugo", istaknula je, dodajući kako je npr. od 104 ispitana učenika četvrtog razreda osnovne škole samo njih šest točno odgovorilo na pitanje: 'Što znači da je netko građanin?'

Među učenicima sedmog i osmog razreda samo je 14 posto znalo da je najvažnija uloga građana u demokratskoj državi nadzor djelovanja vlasti, a posebice zabrinjavajućim ocijenjeno je što je svaki četvrti učenik građanstvo definirao u terminima brige za osobne interese. Od 154 učenika srednjih škola samo jedna trećina zna da posjedovati građanske vrline znači brinuti se o interesima zajednice, otprilike isto toliko njih taj izraz povezuje s posjedovanjem građanskih prava, više od jedne petine s civiliziranim ponašanjem, a svaki deseti s redovitim glasovanjem na izborima.

Evo što je bila tema prepirki u obrazovanju!

Po riječima Vedrane Spajić-Vrkaš, takvim se rezultatima ne treba čuditi s obzirom na to kako su nastavnici i profesori pripremani prije početka provedbe građanskog odgoja i obrazovanja. Tako se pokazalo da je samo deset posto nastavnika i profesora na fakultetima dobilo obrazovanje iz područja građanskog odgoja ili mirovnog obrazovanja, samo se jedna trećina nastavnika usavršavala bez ičije pomoći, a stručno i organizirano usvršavanje prošlo je 40 posto nastavnika, navela je.

'Činjenica da naši učenici najslabije znaju što je građanin i što je demokracija te kako funkcionira vlast jasno pokazuje da u gotovo četvrt stoljeća samostalnosti hrvatske države nikome nije palo na pamet da građane nauči kada su već građani, koja su njihova prava i odgovornosti, i to je sramotno jer glavnog dionika promjena nismo ništa naučili', poručila je Spajić-Vrkaš i zaključila kako nakon tog istraživanja više nitko u Hrvatskoj ne može reći kako je građanskom odgoju i obrazovanju nepotreban.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović najavio je kako će povjerenstvo za izradu programa građanskog odgoja i obrazovanja, na temelju dosad uočenih nedostataka, do kraja ožujka dopuniti program kako bi se on od iduće školske godine redovito primjenjivao u školama. Također je rekao kako ga rezultati predstavljenog istraživanja previše ne iznenađuju jer, kako je rekao, razina građanskog odgoja i obrazovanja 'naših učenika ne može biti ništa drugačija i bolja' od razine u hrvatskom društvu.

Ne zabrinjava toliko što učenici ne poznaju osnovne pojmove što je građanin i demokracija, nego više to što naši mladi u temeljnim vrednotama, poput tolerancije i uvažavanja mišljenja drugih i tuđih vrednota, nisu na razini na kojoj bi trebali biti kao građani suvremene demokratske države, rekao je Filipović.

Na konferennciji, koju su organizirali Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije i GONG, održana je i radionica s učenicima i nastavnicima vukovarske Osnovne škole Siniše Glavaševića, jedne od škola uključenih u projekt eksperimentalnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u školski sustav. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook