Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Desetogodišnja studija

Istraživanje hrvatskih znanstvenika baca novo svjetlo na nastanak teške bolesti

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock
Znanstvenici Genosa i Specijalne bolnice Sv. Katarina u uglednom međunarodnom časopisu „BBA Molecular Basis of Disease“ prikazali su rezultate desetogodišnje kolaborativne studije koju su proveli u suradnji s Nacionalnim institutom za zdravlje Finske, a čiji rezultati sugeriraju da glikani mogu predvidjeti pojavu reumatoidnog artritisa.

Rezultati istraživanja koje uključuje više od 14.000 ispitanika daju potpuno novo svjetlo u razumijevanju molekularnog mehanizma nastanka ove bolesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Projekt okupio 20 mladih stručnjaka Promjena budućnosti medicine: Hrvatska tvrtka razvija personalizirane lijekove Slika nije dostupna U vrhu svjetske znanosti Hrvatski znanstvenici na pragu revolucije u liječenju kroničnih upalnih bolesti

„Tijekom desetogodišnjeg praćenja ispitanika poseban je akcent stavljen na detaljno mjerenje glikana vezanih uz imunoglobulin G u 179 osoba koje su tijekom istraživanja oboljele od reumatoidnog artritisa. Tom je prilikom pokazano da su oni promijenjeni više godina prije pojave prvih simptoma te da predstavljaju faktor rizika koji pridonosi razvoju bolesti“, poručuju iz Genosa i Specijalne bolnice Sv. Katarina

Reumatoidni artritis teška je, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. U svijetu trenutno od reumatoidnog artritisa boluje više od 100 milijuna ljudil, što predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Proces započinje u sinovijalnoj membrani koja omotava zglob, tvoreći zaštitnu vrećicu ispunjenu tekućinom koja ima ključnu ulogu u prehrani hrskavice. Kod oboljelih od reumatoidnog artritisa imunološki sustav ne prepoznaje vlastito tkivo te ga napada, posebice hrskavično tkivo, kosti i ponekad unutarnje organe.

U konačnici, ako se bolest ne liječi, upalni proces oštećuje zglobnu hrskavicu i uzrokuje deformaciju zglobova koja dovodi do trajne nesposobnosti za rad.

Rano predviđanje rizika iznimno je važno kako bi se osoba na vrijeme liječila i prilagodila životne navike te spriječila nastanak bolesti koje često imaju smrtne posljedice.

Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti, što omogućuje ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj bolesti odgodio ili potpuno izbjegao.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene