Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt okupio 20 mladih stručnjaka

Promjena budućnosti medicine: Hrvatska tvrtka razvija personalizirane lijekove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jednom zagrebačkom laboratoriju počinje istraživanje koje bi moglo promijeniti budućnost medicine. Tvrtka Genos počela je raditi na rješenju koje će omogućiti razvoj personaliziranih lijekova. Pošto današnji lijekovi ne moraju imati isti učinak kod svakog pacijenta, mnogima njihova terapija ne pomaže. Da se u budućnosti tome strane na kraj, tvrtki Genos pomažu i fondovi Europske unije.

U jednom zagrebačkom laboratoriju počinje razvoj novih personaliziranih lijekova, onih koji pomažu određenom pacijentu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja" Ilustracija Mnogima nije lako Nestašica važnih lijekova u Hrvatskoj: Pacijenti imaju nekoliko mogućnosti

"Napravimo analizu i kažemo: Vama će pomagati lijek A a nekom drugom će pomoći lijek B. Danas nažalost još uvijek većina ljudi dobiva krivu terapiju" za Dnevnik Nove TV rekao je Gordan Lauc iz Genosa.

Jer određeni lijek ne mora imati isti učinak kod svakog pacijenta. Stoga tvrtka Genos počinje raditi na rješenju koje će voditi do razvoja personalizirane medicine. Za to su dobili potporu od Europske unije u iznosu od 18 milijuna kuna.

"Temeljni preduvjet za razvoj personalizirane medicine je razvoj novih biomarkera koji nam mogu reći hoće li netko reagirati na lijek ili neće. Jer današnji lijekovi su jako skupi, a većina njih zapravo pomaže manje od trećini pacijenata", objasnio je Lauc.

Sve što rade, rade za budućnost

Na projektu će raditi 20 mladih stručnjaka. A cijelo istraživanje će se voditi u laboratoriju zagrebačkog BIOcentra.

"Svrha našeg postojanje je davanje potpore tvrtkama koje se baziraju na visokoj tehnologiji i znanju. Skupa s GENOS-om ćemo definirati laboratorije kod nas, a mi ćemo im onda davati kompletnu podršku infrastrukturnu u tim laboratorijima", rekao je direktor BIOcentra Dubravko Kičić.

Istraživanje će trajati nešto više od tri godine. Kada će lijekovi doći do pacijenata, teško je reći.

"Nažalost, u medicini sve traje dosta dugo i od otkrića to neke primjene prođe čak i 10 godina. Znači mi sve ovo što radimo, radimo relativno za daleku budućnost, a ne za sutra", rekao je Lauc.

No najvažnije je početi, a personalizirano liječenje bi u budućnosti brojnim pacijentima značilo i bolju kvalitetu života.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene