Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RH u C kategoriji

Istraživanje: Hrvatski obrambeni sustav umjereno koruptivan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski obrambeni sektor spada u sustave s umjerenim rizikom od korupcije, a najlošiji pokazatelji su u javnim nabavama Ministarstva obrane,pokazalo je istraživanje Transparency International-a.

Istraživanje je provedeno prvi put prošle godine i to u 82 zemlje svijeta, koje su svrstane u šest skupina, ovisno o stupnju rizika od korupcije, od najmanje koruptivnih iz skupine A, pa do najkorumpiranijih u skupini F.  Hrvatska se našla u kategoriji C, koja označava umjereni rizik, a u njoj je još 15 zemalja, od kojih je deset  članica NATO-saveza. Čelnici Tranparency Internationala Hrvatske (TIH) Nikola Kristić i Zorislav Antun Petrović ustvrdili su kako je Hrvatska 'sa zadovoljavajućom ocjenom u gornjem domu', ali još ima mnogo mogućnosti za napredak, posebice u javnim nabavama, koje se 'često nepotrebno proglašavaju tajnima'.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna Lošiji rezultati 'U slučaju korupcije, Hrvatska je najuporniji ponavljač'

>> MORH nabavlja pet obalnih ophodnih brodova

Tu je, po njihovoj ocjeni, 'previše sivih zona', koje otvaraju prostor korupciji. Koliko su te nabave netransparentne, govori i podatak kako je samo deset posto poslova u obrambenom sektoru ugovoreno putem javnih nabava, a sve ostalo putem izravnih pogodbi. Na taj problem upozorio je i gost TIH-a vojni analitičar Igor Tabak, koji smatra da je 'prilično otužno stanje u javnim nabavama'. Kao problem vidi to što se, primjerice, pri nabavi vojne tehnike odluke donose s više političke razine, a MORH se vrlo često tu pojavljuje samo kao 'servis'.

S druge strane, pokazalo se da je najmanji prostor za korupciju na području obrambene, kadrovske i finacijske politike. 'Crna točka' su tajni dijelovi vojnog proračuna, koji se ponajprije odnose na Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju, čiji su troškovi uklopljeni u MORH-ov proračun i nisu javno odvojeni kao, primjerice, u  slučaju civilne Sigurnosno-obavještajne agencije. Ukupni rezultati istraživanja pokazuju kako su Njemačka i Australija zemlje s vrlo malim rizikom od korupcije u obrambenom sektoru, a najgore je u Alžiru, Angoli, Kamerunu, DR Kongu, Egiptu, Libiji, Siriji i Jemenu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene