Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje

Karamarko 'potonuo' na dno, Josipoviću pala popularnost, a Milanović stagnira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod Hrvata raste pesimizam, vidljivo je to iz redovitog CROBAROMETRA koji objavljuje DNEVNIK NOVE TV, a provodi IPSOS PULS.

SDP stabilno loš, HDZ još lošiji

SDP pak u ožujku nije kažnjen među biračima i uživa potporu od 26 posto birača, ali je zato HDZ blago pao i sada ima potporu 17 posto birača. Očito je izbacivanje Jadranke Kosor na te birače negativno utjecalo.

Laburisti nikad jači, ostali nepromijenjeno

Laburisti su s 11,8 posto s najboljim rezultatom. Slijedi gužva stranaka za treće mjesto. HDSSB ima 4,4 posto, HSS i Lista Ivana Grubišića su na 4 posto.

Potom su pravaške stranke s 2,5 posto – HSP i HSP Ante Starčević. Blok umirovljenici zajedno je na 2,4 posto, baš kao i HNS.

Od ostalih stranaka tu je IDS s 2,1 te HSU s 2,1 i HSLS s 1,9 posto. Kerumova stranka ima 0,4 posto, a SDSS 0,4 posto. Ostale stranke nose 1,8 posto, a neodlučnih birača je 13,6 posto.

Karamarko 'potonuo' na dno

Tomislav Karamarko kao lider HDZ-a i oprobe ima najniži rejting otkad se mjeri, o njemu pozitivno misli 13 posto birača. To ga na nacionalnoj razini stavlja na začelje kao najnepopularnijeg političara. U odnosu na mjesec prije Karamarko je na popularnosti izgubio sedam postotnih poena.

U istom mjesecu Zoran Milanović ima 39 posto pozitivnih poena kod birača. U odnosu na mjesec prije nema značajnog pada, ali je tih 39 posto najlošije od ulaska u Banske dvore.
Predsjednik Ivo Josipović je pak blago izgubio popularnost i sada je na 76 posto pozitivnih poena.

Pesimizam nikad veći

U ovom trenutku 74 posto građana misli kako zemlja ide lošim smjerom, a njih samo 17,8 posto misli kako zemlja ide u dobrom smjeru. Ne zna njih 8,2 posto.

>>
Pada rejting i SDP-u i HDZ-u, Karamarko i dalje najnepopularniji političar

To je i najveći pesimizam među građanima od dolaska Milanovićeve Vlade. Među svim biračima vlada pesimizam, a samo još 53 posto SDP-ovih birača misli da zemlja ide u dubrom smjeru.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek, politički analitičar "Prava politička diverzija" Analitičar za Dnevnik Nove TV: "Milanović ide na taj sukob i to se čak kosi s načelima SDP-a. A Plenkovićeva taktika je poput thai chija" Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja"



Podrška Vladi stabilno loša

Vlada svojim potezima uživa stabilno lošu potporu. Točnije, poteze Banskih dvora ne podržava 63,5 posto, a podržava 26,8 posto ispitanika, ne zna njih 9,6 posto. Tu, u odnosu na mjesec prije, nema bitnih pomaka, a ovih 64 posto je drugi najlošiji rezultat Vlade od preuzimanja Banskih dvora.

Top lista političara

Prvi je predsjednik Josipović, a na listi popularnosti slijedi Dragutin Lesar s 54 posto pa Ivan Grubišić s 53 posto. Slijedi Josip Leko s 48 posto te Zoran Milanović s 39 posto. Na 33 posto popularnosti je Ruža Tomašić pa s 25 posto Silvano Hrelja.

Ivan Jakovčić uživa potporu 23 posto birača, a Vladimir Šišljagić njih 21 posto. Na začelju je Milorad Pupovac kojega podupire 15 posto građana. Isti broj podupire i Branka Hrga, a na začelju je Tomislav Karamarko s 13 posto.

Tko vjeruje Milanoviću, a tko Karamarku

Zoran Milanović i dalje uživa potporu većine svog biračkog tijela ili 88 posto SDP-ovaca, ali i među neodlučnim, apstinentima te biračima Laburista ima oko 30 posto pozitivnih poena. Pa i 15 posto HDZ-ovaca misli pozitivno o premijeru.

Tomislav Karamarko pak ima ozbiljan problem, prvi put od preuzimanja HDZ-a većina njegovih birača nema pozitivno mišljenje o njemu, odnosno njih 47 posto ima pozitivan dojam o predsjedniku HDZ-a. Karamarko loše stoji među ostalim biračima.

Ocjena triju institucija

Nema promjene ni u školskom ocjenjivanju triju institucija, tako Predsjednik dobiva 3,29, Vlada 2,29, a Hrvatski sabor 1,96.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene