Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivi rezultati istraživanja

Prije pandemije to je bila rijetkost, a sada je nužnost koju nude tvrtke da bi zadržale radnike: "Posao zbog toga ne trpi"

Aktualno Galerija Rad od kuće - 1 Rad od kuće - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rad od kuće - 2 Rad od kuće - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rad od kuće - 3 Rad od kuće - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rad od kuće - 4 Galerija 1/4 >>
Rad od kuće sve je poželjniji oblik rada, a zaposlenike čini zadovoljnijima i produktivnijima. Zato žele li zadržati radnike poslodavci moraju biti fleksibilni, pokazalo je istraživanje predstavljeno u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Kada Matea radi od kuće najsretniji su Chiara i Ant. Tu mogućnost poslodavac joj nudi dva dana u tjednu. Prednosti su kaže, brojne. "Imam neku veću mogućnost i slobodu kreiranja dana kako meni odgovara. Živimo u Zagrebu gdje je promet ujutro jako gust i zapravo mislim da ljudi izgube na samom tom putovanju. I zapravo kad bi to zbrojili, dobijete puno sati koje izgubite", rekla je Matea Grbac

Istraživanje o radu od kuće na gotovo 5000 zaposlenih u sedam zemalja provela je Mplus grupa. "Zaposlenici koji rade od kuće zadovoljniji su poslom, imaju bolji 'Wellbeing', odnosno ravnotežu poslovnog i privatnog od naših zaposlenika koji rade iz ureda", istaknula je Bruna Kostelac Košir, direktorica ljudskih resursa u Mplus grupi.

Pročitajte i ovo Tragedija u staračkom domu - 2 stravični prizori U domu za starije lift prikliještio staricu, na mjestu je preminula: "Postoji više verzija priče, moguće da je u trenutku nesreće imala pratnju"

A to je posebno važno u vremenu kada nije lako naći radnike. "Ovo je još jedan od načina na koji pokušavamo zadržati ljude u Hrvatskoj, zadržati najkvalitetnije i najkompetentnije zaposlenike". poručila je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Od početka godine rad od kuće je bolje reguliran zakonom, a sve ga više traže i službenici u javnom sektoru, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave je radilo pilot projekt koji je završio. Omogućili smo da se radi jedan dan, a sad ćemo možda i dva dana tjedno i to je jako dobro primljeno od naših službenika", istaknuo je Dražen Opalić, ravnatelj uprave za rad i zaštitu na radu. Za poslodavce je nužna velika doza fleksibilnosti.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Puno je manjkavosti Visoki predstavnik upozorio vlasti BiH da izmjene izborni zakon: "Ukoliko to ne učinite u iduća dva-tri tjedna…"

"Mlađe generacije više koriste taj benefit rada od doma, svi koji imaju djecu vrlo rado dođu u ured tako da različiti smo i mislim da tu zapravo se poslodavci trebaju onako prilagoditi", kazala je Manuela Šolak, vlasnica tvrtke za odnose s javnošću.

Istraživanje jasno kaže da zbog rada od kuće kvaliteta posla ne trpi. Da je katkada produktivnija kod kuće nego u uredu misli i Matea.

"Koliko god volim svoje kolege i super mi je raditi s njima i u timu ponekad kad vam treba ona samostalnost bolje je da ste zatvoreni u svoja nekakva četiri zida, u miru gdje vam nitko ne smeta da odradite neki veći obim posla", ispričala je Grbac.

Istraživanje kaže kako 78 posto zaposlenika želi nastaviti raditi od kuće, a njihov bi broj mogao i rasti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene