Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istražitelj UN-a: U Medačkom džepu zapovjedna odgovornost samo za uništenje srpskih sela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši UN-ov časnik Joseph Holland koji je kao pravni stručnjak istraživao ratne zločine u akciji Medački džep izjavio je na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da nije moguće govoriti o zapovjednoj odgovornosti za ubojstva civila, ali da je ona nedvojbeno utvrđena kada je riječ o uništavanju imovine u srpskim selima.

Holland je u Hrvatsku poslan kako bi istražio ima li temelja za osnivanje međunarodnog suda za ratne zločine, pa je osim u Medačkom džepu bio i na Ovčari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca Slika nije dostupna Počele završne riječi o zločinima u Medačkom džepu

Nakon akcije oslobađanja dijela ličkog ratišta, Holland i njegov tim obaviješteni su da su UN-ove mirovne snage pronašle 18 tijela, dok je hrvatska strana predala još 51 tijelo. Na kraju je, kaže, utvrđeno da su 70 do 80 posto ubijenih bili vojnici, iako je sama identifikacija bila teška, a glavni kriterij jesu li imali uniformu.

"Nije bilo definitivnih znakova i nije se moglo utvrditi da bi smrti tih osoba bile dvojbene u pogledu postojanja međunarodnih ratnih zločina. Ipak postojala su dva ili tri sumnjiva tijela, poput spaljenih starica pronađenih u kokošinjcu", rekao je svjedok.

U spornim slučajevima, dodao je, nije bilo moguće utvrditi individualnu odgovornost, ali ni obrazac koji bi upućivao na zapovjednu.

Pojasnio je da svaka civilna žrtva nije i žrtva ratnog zločina, jer u slučajevima kada civili stradaju bježeći s vojskom suprotnoj strani nije moguće odrediti tko je vojnik, a tko nije. Zapovjedna bi odgovornost bila neupitna da su civili, primjerice, ubijeni na isti način, da su zakopani na istom mjestu ili da su im tijela bila vezana.

"Osim toga, postoji i nešto što se zove kolateralna, usporedna žrtva, gdje civili nastradaju u vojnim djelovanjima, a da vojnici za to ne snose odgovornost", dodao je UN-ov istražitelj.

No, situacija je, po njegovom mišljenju, potpuno drugačija kada je riječ o nastaloj šteti. Doslovce svaka kuća bila je ili uništena i učinjena nenastanjivom. Životinje su bile ubijene ili odvezene, a bunari zagađeni naftom ili tijelima mrtvih životinja, kazao je.

"Za to nema nikakvog vojnog opravdanja jer od toga nema vojne koristi", rekao je Holland. Po njegovim podacima, na području Medačkog džepa uništeno je oko 140 kuća, a odgovorni pojedinci nisu mogli biti identificirani.

Dodao je da je UNPROFOR više puta protestirao zbog takvog ponašanja nazvavši to etničkim čišćenjem te da hrvatska strana "nije reagirala kako bi se očekivalo". Tezu o planiranom uništenju srpske imovine potkrijepio je i tvrdnjom da su zbog rušenja sela na to područje morale biti dopremljene velike količine eksploziva, što, kao i kretanje zauzetim područjem, mora biti u području znanja zapovjednika.

Rasprava se nastavlja čitanjem svjedočenja bivšeg zapovjednika kanadskog bataljuna u sastavu mirovnih snaga UN-a Thomasa Jamesa Calvina koji je prošlog tjedna ispitan putem vide-veze, bez nazočnosti sudske publike ili medija, pa je sadržaj njegova iskaza ostao nepoznat.

Riječ je o časniku koji je pokrenuo priču o navodnom sukobu s jedinicama Hrvatske vojske, koji su do sada porekli svi hrvatski, ali i neki UN-ovi časnici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene