Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počele završne riječi o zločinima u Medačkom džepu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužitelj na suđenju dvojici hrvatskih generala optuženih za ratne zločine u akciji Medački džep kazao je započinjući opširnu završnu riječ na prvom suđenju preuzetom od Haškog suda kako su neprihvatljive tvrdnje Rahima Ademija i Mirka Norca da nisu znali za zlodjela u kojima su stradali srpski ratni zarobljenici, civili i njihova imovina.

"Državno odvjetništvo ne može prihvatiti tvrdnje da nisu znali što se na terenu događa, kao ni one u kojima u potpunosti odbacuju zapovjednu odgovornost", kazao je tužitelj Antun Kvakan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca Slika nije dostupna Tužiteljstvo izmijenilo optužnicu protiv Ademija i Norca

Dodao je da je najveći propust dvojice optuženih časnika bio što nisu osigurali dovoljan broj vojne policije, unatoč saznanjima da je "potencijal bezakonja" na terenu bio izuzetno velik.

Na zagrebačkom Županijskom sudu Kvakan se posljednji put detaljno očituje o svim točkama optužnice, pozivajući se na izjave svjedoka čiji su iskazi potkrijepili tvrdnje iz optužnice. Suđenje je time ušlo u posljednju fazu, a prije izricanja presude, svoje će završne riječi u ponedjeljak, 26. svibnja iznijeti i obrana.

Dvojicu hrvatskih časnika tereti se za kršenje međunarodnih konvencija o zaštiti civila, ali i ratnog i humanitarnog prava o postupanju sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, ranjenicima i bolesnicima, civilima, njihovom imovinom i ratnim plijenom.

Tužiteljstvo tvrdi i da svoje postrojbe prije akcije nisu upoznali s obvezama iz međunarodnih ratnih i humanitarnih konvencija te da nisu osigurali dovoljan broj vojnih policajaca.

Optuženi su i jer navodno ništa nisu poduzeli da spriječe i kazne odgovorne za zločine koji su se dogodili nakon što se HV mirovnim sporazumom obvezala povući sa zauzetog područja. Optužnicom se ne osporava legitimitet akcije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene