Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S ploče Ministarstva znanosti i obrazovanja izletio je sport i postao šport.


Za sport se osniva Središnji državni ured, o kojem se ne zna mnogo, osim da bi na njegovu čelu trebao biti državni tajnik. Inicijativa nove Vlade ujedinila je vladajuće, oporbu i sportaše.

Vezani članci Sportske nezgode (Foto: Screenshot/YouTube) Put do sportskih uspjeha je trnovit i pun nezgodnih i bolnih padova PR Tim Aktivne Hrvatske zaigrao odbojku na pijesku

Utišati navijačke skupine nitko dosada nije uspio kao ni pomiriti ih s HNS-om s kojim ih je posvađao i sporni zakon o sportu. Svi ti problemi sada se izdvajaju u Središnji državni ured za šport.

Ideju podržava Janica Kostelić, još uvijek aktualna pomoćnica. Ali za sport. Kao i njen prethodnik.

"Sportom smo se bavili kad bi bili pozitivni rezultati ili kad bi došle neke krizne
situacije", kazao je Tomislav Paškvalin, bivši pomoćnik ministra sporta.

Ne protivi se samostalnom uredu ni HNS, najbogatiji nogometni savez. Ali ni Hrvatski olimpijski odbor. I jedni i drugi u javnosti prozivani ne samo za rastrošnost.

"Naše dosadašnje ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je megaministarstvo.
Ovo je apsolutno za hrvatske prilike primjereno i u ekonomskom smislu, i u smislu
učinkovitosti", kazao je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora

U Vladi ne otkrivaju mnogo

U Banskim dvorima ne otkrivaju mnogo. Ali potvrđuju da ih čekaju radni sastanci
na tu temu.

Mateša kaže kako promjena naziva u suštini ne mijenja ništa, a s njim se slaže i bivši plivač Gordan Kožulj

"Vrlo je bitno tko će taj ured zastupati, odnosno, koje resurse će taj ured dobiti. Osoba mora biti jaka kako u sportskom smislu, tako i politički", kaže Kožulj.

Paškvalin pak poručuje kako je riječ o odluci aktualne političke elite.

A politika je na to mjesto odlučila staviti državnog tajnika, čije ime ne otkriva. Evo i zašto.

"Da izmijenimo ovaj negativni imidž koji ima i vrhunski šport, čitav je niz stvari koje ćemo pokušati na ovakav način promijeniti", kazao je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Trebat će preskočiti i prvu prepreku - uhvatiti se u koštac i sa spornim zakonom o sportu. Kritiziranim i mijenjanim i zbog pojedinih interesnih skupina. Jer Predrag Šustar se primio posla kada je Vlada pala. A on postao tehnički ministar.

"Sportske inspekcije uopće nisu izlazile na teren i to je bio glavni problem", kaže Marko Sladoljev, saborski zastupnik Mosta.

SDP nije isušio nogometnu močvaru

Od SDP-a, čiji ministar nije isušio nogometnu močvaru, HDZ ima potporu. Ali ne misle da u tom slučaju - sportu treba dati samo više novca.

"Nažalost, u uvodnoj riječi kada je obrazlagao program Vlade, premijer Plenković se nijednom rječju nije sjetio sporta, što pokazuje da sport nije u žiži njegovog interesa", kaže SDP-ov Željko Jovanović.

Politika koja, očito, u sportu oduvijek ima veliku ulogu - sada to ima priliku ispraviti.