Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija će sljedeći tjedan objaviti izvještaj o prve dvije godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji.


Izvještaj će poslužiti i kao osnova za ukidanje ili produljenje ograničenja pristupu tržištu rada za hrvatske državljane u pojedinim zemljama. 13 članica prije dvije godine odlučilo je iskoristiti pravo na uvođenje restrikcija. S obzirom na broj stanovnika Hrvatske, tu se ponajprije radilo o dodvoravanju domaćoj javnosti, a ne ekonomski utemeljenoj odluci.

Vezani članci Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Hrvatska prvi put ravnopravna na sastanku europodručja: "Panike za sada nema" Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Zajednička kupovina oružja u europskom pravu ne postoji. Otvara se više pitanja"

Prije gotovo dvije godine Hrvatska je postala članica Europske unije. Time se znatno povećala mogućnost zapošljavanja za golem broj nezaposlenih, kojih je trenutačno u Hrvatskoj gotovo 280 tisuća. Naravno, novu mogućnost pronalaska boljeg posla dobili su i zaposleni Hrvati. Svoje tržište rada otvorilo im je 14 zemalja članica Europske unije. Uglavnom su to istočne ili zemlje s područja Baltika i Skandinavije.

Čak 13 zemalja iskoristilo je pravo zadržavanja ograničenja za zapošljavanje radnika iz Hrvatske. Do kraja lipnja ove godine sve te zemlje moraju Europsku komisiju obavijestiti namjeravaju li zadržati ograničenja još tri godine i navesti razloge.

ODLIČNA VIJEST za Hrvate stiže iz Njemačke!

Prema neslužbenim informacijama, Njemačka će ih ukinuti, a Slovenija zadržati. Te dvije zemlje, uz Austriju i Italiju, dosad su privlačile najveći broj hrvatskih radnika unatoč ograničenjima pristupu tržištu radne snage.

Procjenjuje se da je prošle godine samo u Njemačku iselilo 25 tisuća ljudi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, između 2003. i 2013. Hrvatsku je napustilo oko 100 000 stanovnika ili grad veličine Osijeka.

Hrvatska je iskoristila pravo svim zemljama koje su uvele ograničenja za njezine radnike uzvratiti istom mjerom, pa tako dozvole za rad trebaju državljani 13 članica Europske unije.

Restrikcije za zapošljavanje mogu se, uz opravdane razloge, produljiti do najkasnije 1. srpnja 2020. kada bi hrvatskim radnicima trebala biti otvorena tržišta rada svih članica Europske unije. Jednako tako i hrvatsko tržište rada tada će postati dostupno državljanima svih zemalja unije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju