Posljednje istraživanje Instituta za turizam provedeno je u cijeloj zemlji na više od 100 mjesta. U njemu je otkriveno tko je prosječni turist u Hrvatskoj, koliko ima godina, s kim putuje, što voli te što mu smeta. Prije nego što potpuno bude predstavljeno javnosti, donosimo neke zanimljive podatke.

Galerija


Iako rijetko gdje na svijetu ima ljepšeg i čišćeg, gosti nam sve manje u Hrvatsku dolaze zbog mora. Najnoviji podaci o tome kakav nam je prosječan gost ruše neke utabane iluzije i otvaraju nove vidike.

Vezani članci Šteta od potresa u apartmanima - 2 Potres i koronavirus donijeli promjenu trenda koji je donedavno mnoge zabrinjavao: "Do prije par mjeseci to je bilo gotovo nemoguće" Dino Goleš Turisti u Hrvatsku, a Hrvati vani: Otkrivamo gdje se najčešće putuje za doček Nove godine

Sve smo manje zemlja za obiteljski turizam. Još prije dvije godine udio takvih gostiju pao je sa 60 na 38 posto, a značajno raste broj onih koji u Hrvatsku dolaze udvoje, odnosno s partnerom. Takvih je 48 posto. Raste i broj gostiju koje dočekujemo prvi put. Takvih je 2014. bilo 11 posto, 2017. godine 16, a 2019. 21 posto.

Za porast dolazaka svakako su zaslužne povoljne cijene aviokarata, ali i sve češće linije prema Hrvatskoj kao hit-destinaciji. No to za sobom povlači i problem. Gosti se prosječno zadržavaju od 4 do 7 dana. Desetljećima prisutan trend boravka gostiju od subote do subote tako možemo zaboraviti.

Ipak, gosti troše sve više. Prema podacima Hrvatske narodne banke, u prvih 9 mjeseci 2019. od stranih smo gostiju utržili 9 milijardi i 447 milijuna eura. To je u odnosu na godinu ranije 769 milijuna eura više.

Turistima more više i nije visoko na listi prioriteta. Mijenjaju odredišta, idu na izlete, žude za aktivnim odmorom i naglasak sve više stavljaju na gastronomsku ponudu.

Također, možemo zaboraviti na siromašne goste. Prosječan gost u Hrvatskoj ima 40 godina, obrazovan je i zarađuje 3500 eura, pa bismo pogled u turističku budućnost mogli usmjeriti prema dobro situiranim Europljanima te gostima iz Azije, Amerike i Australije koji Hrvatsku biraju za odmor iz snova.