Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči službenog istraživanja

Čisto more više nije presudno: Kako izgleda profil prosječnog turista u Hrvatskoj i što ga zanima

Turisti na moru
Turisti na moru DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turisti na moru Turisti na moru Foto: DNEVNIK.hr Sanja Jurišić plovi Sanja Jurišić plovi Foto: DNEVNIK.hr Crkva svetog Donata Crkva svetog Donata Foto: DNEVNIK.hr Sanja Jurišić u kamenoj uličici Sanja Jurišić u kamenoj uličici Foto: DNEVNIK.hr +1 Statistika turista koji prvi put dolaze u Hrvatsku Galerija 1/6 >>
Posljednje istraživanje Instituta za turizam provedeno je u cijeloj zemlji na više od 100 mjesta. U njemu je otkriveno tko je prosječni turist u Hrvatskoj, koliko ima godina, s kim putuje, što voli te što mu smeta. Prije nego što potpuno bude predstavljeno javnosti, donosimo neke zanimljive podatke.

Iako rijetko gdje na svijetu ima ljepšeg i čišćeg, gosti nam sve manje u Hrvatsku dolaze zbog mora. Najnoviji podaci o tome kakav nam je prosječan gost ruše neke utabane iluzije i otvaraju nove vidike.

Pročitajte i ovo Splitska plaža u kolovozu - 31 prosječna potrošnja I na ovoj ljestvici smo na dnu: Pogledajte koji turisti najviše troše po putovanjima Prihodi se broje u miljardama - 4 Rekordna potrošnja Basnoslovne cifre! Poznato koliko će turizam napuniti državnu blagajnu: ''Pripremio sam se da je skupo''

Sve smo manje zemlja za obiteljski turizam. Još prije dvije godine udio takvih gostiju pao je sa 60 na 38 posto, a značajno raste broj onih koji u Hrvatsku dolaze udvoje, odnosno s partnerom. Takvih je 48 posto. Raste i broj gostiju koje dočekujemo prvi put. Takvih je 2014. bilo 11 posto, 2017. godine 16, a 2019. 21 posto.

Za porast dolazaka svakako su zaslužne povoljne cijene aviokarata, ali i sve češće linije prema Hrvatskoj kao hit-destinaciji. No to za sobom povlači i problem. Gosti se prosječno zadržavaju od 4 do 7 dana. Desetljećima prisutan trend boravka gostiju od subote do subote tako možemo zaboraviti.

Ipak, gosti troše sve više. Prema podacima Hrvatske narodne banke, u prvih 9 mjeseci 2019. od stranih smo gostiju utržili 9 milijardi i 447 milijuna eura. To je u odnosu na godinu ranije 769 milijuna eura više.

Turistima more više i nije visoko na listi prioriteta. Mijenjaju odredišta, idu na izlete, žude za aktivnim odmorom i naglasak sve više stavljaju na gastronomsku ponudu.

Također, možemo zaboraviti na siromašne goste. Prosječan gost u Hrvatskoj ima 40 godina, obrazovan je i zarađuje 3500 eura, pa bismo pogled u turističku budućnost mogli usmjeriti prema dobro situiranim Europljanima te gostima iz Azije, Amerike i Australije koji Hrvatsku biraju za odmor iz snova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene