Dobar dio proračuna Hrvatske puni se od zarade od turizma. Ne kaže se uzalud "ako kihne turizam, bolesna je cijela zemlja". Ako je suditi prema predstavljanju Hrvatske na turističkom sajmu u Londonu, neće biti kihanja.

Galerija


Na Londonskom sajmu turizma svaka zemlja mami Britance u svoju državu. Britanci za odmor najradije biraju Španjolsku. I Grčka, Portugal, Egipat su im draže destinacije od Hrvatske.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Sumnja se na britanski soj koronavirusa: U Zaboku oboljelo sedam učenika iz istog razreda i učiteljica Zagreb, kafići prvog dana popuštanja mjera ''Zašto su Hrvati opsjednuti kafićima?'' Postavio pitanje na Redditu pa dobio urnebesan odgovor

"Britanci ne razumiju da Hrvatska ima mnogo sunca tijekom ljeta", kaže jedan posjetitelj sajma.

Zato su ovakvi sajmovi ključni za mjesto na turističkoj karti, a ministar Gari Capelli je zadovoljan. Kaže da nas je ove godine posjetilo 5 posto više Britanaca.

"Mislim da možemo održati ovu kvalitetu pristupa tržištima i tu brojku koju imamo ove godine. Sve iznad toga je sigurno dobar iskorak hrvatskog turizma u Britaniji", kaže Capelli.

Da bi brojke bile veće svaka regija nudi svoje najbolje. Britanci najviše vole Dubrovnik i Split, a i Zadrani su ih mamili da dođu i k njima.

Zagrebačka delegacija Britancima se, osim destinacije za Advent, želi prikazati i kao centar medicinske izvrsnosti za zdravstveni turizam.

"Neizvjesnost Brexita turističke poslove i putovanja čini pomalo nesigurnim, ali nismo toliko zabrinuti jer vidimo da partneri iz svijeta žele raditi i dalje s nama", kaže Helen Whatley, britanska ministrica.

Do kraja listopada Hrvatsku je posjetilo gotovo 900.000 Britanaca. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr