Dobar dio proračuna Hrvatske puni se od zarade od turizma. Ne kaže se uzalud "ako kihne turizam, bolesna je cijela zemlja". Ako je suditi prema predstavljanju Hrvatske na turističkom sajmu u Londonu, neće biti kihanja.

Galerija


Na Londonskom sajmu turizma svaka zemlja mami Britance u svoju državu. Britanci za odmor najradije biraju Španjolsku. I Grčka, Portugal, Egipat su im draže destinacije od Hrvatske.

Vezani članci Ilustracija, turisti u Dubrovniku (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) S turizmom raste i kriminal: Stranci sve češće žrtve, ali i počinitelji New York i Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr/Grgo Jelavic/PIXSELL) Danas prvi direktni let iz SAD-a za Hrvatsku: "Vidio sam cijeli svijet, ali povezao sam se s Hrvatskom. Tamo ću pustiti korijenje"

"Britanci ne razumiju da Hrvatska ima mnogo sunca tijekom ljeta", kaže jedan posjetitelj sajma.

Zato su ovakvi sajmovi ključni za mjesto na turističkoj karti, a ministar Gari Capelli je zadovoljan. Kaže da nas je ove godine posjetilo 5 posto više Britanaca.

"Mislim da možemo održati ovu kvalitetu pristupa tržištima i tu brojku koju imamo ove godine. Sve iznad toga je sigurno dobar iskorak hrvatskog turizma u Britaniji", kaže Capelli.

Da bi brojke bile veće svaka regija nudi svoje najbolje. Britanci najviše vole Dubrovnik i Split, a i Zadrani su ih mamili da dođu i k njima.

Zagrebačka delegacija Britancima se, osim destinacije za Advent, želi prikazati i kao centar medicinske izvrsnosti za zdravstveni turizam.

"Neizvjesnost Brexita turističke poslove i putovanja čini pomalo nesigurnim, ali nismo toliko zabrinuti jer vidimo da partneri iz svijeta žele raditi i dalje s nama", kaže Helen Whatley, britanska ministrica.

Do kraja listopada Hrvatsku je posjetilo gotovo 900.000 Britanaca. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr