Obavijesti Video Pretražite Navigacija
More i sunce nisu dovoljni

Istrani obogatili ponudu lavandom i fino zarađuju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
More i sunce odavno nisu ono što turiste isključivo zanima. Oni žele više, a u većini primorskih mjesta malo toga im se nudi.

No u unutrašnjosti Istre lokalno se stanovništo organiziralo i obogatilo ponudu. S malo truda uzgajaju lavandu, nude je gostima i tako ostvaruju prihod. I svi sretni, pa i državna blagajna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nemaju osiguran otkup Usred slavonske ravnice započela žetva - lavande Slika nije dostupna Ima i za izvoz Lavanda se udomaćila na slavonskoj ravnici

>> VIDEO: Vila na kotačima od pola milijuna eura

Kako malo treba da turisti s glavne ceste neplanirano skrenu.'U Francuskoj smo prvi put vidjeli lavandu. Danas prolazimo cestom i vidimo znak-festival lavande. Odmah smo došli i lijepo nam je', rekla je Ella iz Italije.

A kad skrenete za Pariže prvo će vas dočekati dobrodošlica od lavandinih delicija. Zatim traktorska ruta koja je gostima omiljen dio programa. Turisti su se odmah primili posla.

'Ovo je lijepa stvar, da se tako bavi s lavandom, to ipak daje, privuče ljudi, puno prosperiteta', rekao je Josip Turčinović iz Francuske.

A oni koji su tek doputovali iz daleke Njemačke mislili su samo na masažu lavandom. 'Bilo je divno. Lavanda miriše lijepo i ugodna je na tijelu', rekla je Hanna iz Njemačke.

A tko je htio naučiti nešto o ljekovitosti ove mirisne biljke, na raspolaganju mu je bio stručnjak. 'Jako je dobro eterično ulje od lavande, ako se opečete. Čak je bolje od kanturionovog', kaže travar Franko Zgrablić.

Dok turisti spremaju biljke u svoj herbarij, mještani koji su sve sami osmislili, već drugu godinu ubiru plodove svojih ideja.

'Mi se već godinama bavimo lavandom i turizmom jedan dio sela, tako da smo došli na ideju da bi možda bilo lukavo da mi to pokušamo spojiti', rekao je organizator Ivan Paris.

Ideja odlična, posjećenost raste. Možda bi se i drugi dijelovi lijepe naše trebali ugledati na Pariže.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene