Obavijesti Video Pretražite Navigacija
investicija od 11 milijuna kn

Kraj čekanju u redovima za uživanje u ljepoti prirode: Izgrađeno moderno pristanište za brodove, otvorit će se i dodatna radna mjesta

Aktualno Galerija Pristanište za elektro-čamce u Kopačkom ritu - 1 Pristanište za elektro-čamce u Kopačkom ritu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pristanište za elektro-čamce u Kopačkom ritu - 2 Pristanište za elektro-čamce u Kopačkom ritu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pristanište za elektro-čamce u Kopačkom ritu - 3 Pristanište za elektro-čamce u Kopačkom ritu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kopački rit Galerija 1/4 >>
Ljepote Kopačkog rita od sada su još bliže posjetiteljima koji za susret s kormoranima, crnim rodama i orlovima više neće morati čekati u redu. Europskim novcem izgrađeno je i otvoreno novo pristanište za elektro brodove i čamce.

Kopački rit otvoren za još veći broj posjetitelja. Na jezeru Sakadaš izgrađeno je moderno pristanište.

"Do sad smo pristajali na zemlju, sad pristajemo na ponton, što je puno jednostavnije jer ne dolazi ni do trljanja broda i puno lakši je ukrcaj i iskrcaj putnika", rekao je kapetan broda Arpad Eđed.

Plovidba otkriva neke od 300 različitih vrsta ptica, brojne biljne vrste i divlje životinje. Na taj doživljaj više se neće morati čekati.

"Kroz Kopački rit na godinu prođe više od 40.000 posjetitelja, često na brodovima ne bude mjesta za sve, no ovim projektom flota će se proširiti", izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bešić Đukarić.

"Mi možemo sigurno sidrit više plovila tako da ćemo u okviru ovog projekta nabaviti još jedan brod na solarni pogon", kazala je Ružica Marušić iz Kopačkog rita.

Iz pokretnog pristaništa, koje može pratiti rast i pad vodostaja od čak 8 metara, isplovljavat će ukupno tri broda. Četiri nova čamca već su stigla.

"To znači da ćemo još sa 4 čamca koji imaju po 8 mjesta proširiti gotovo kao jedan dodatni brod", rekao je ravnatelj parka Tomislav Bogdanović.

A za više čamaca i brodova trebat će i više stručnog osoblja.

"Sva ta infrastruktura i kao dodana vrijednost značajna je jer ćemo proširenjem ovoga dobiti i dodatna radna mjesta", rekao je Bogdanović.

Vrijednost investicije je 11 milijuna kuna, 85 posto iz europske je blagajne, a 15 posto javni novac Fonda za zaštitu okoliša.

"Sufinanciramo i projekt rekonstrukcije posjetiteljskih centara u dvorcu Tikveš", kaže Vlatka Gulan Zetić iz Fonda za zaštitu okoliša.

Rekonstrukcija dvorca Tikveš, vrijedna više od 60 milijuna kuna, još je jedna investicija Parka prirode Kopački rit. Svako veliko ulaganje povlači niz manjih.

"Što smještajnih kapaciteta, što drugih objekata ili sadržaja za turiste, za posjetitelje", rekla je Renata Forjan iz Turističke zajednice Bilje.

Pred Baranjom je turistički vikend, a goste u Kopačkom ritu dočekuje novi kompleks.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene