Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brojevi na dnu pakiranja, priče da pijemo mlijeko u prahu umjesto svježeg, da je sve puno steroida, hormona. Što je u svemu istina?


Mnogi su dobili posljednjih nekoliko godina takve poruke na svoje mail adrese.  Osobe potpisane na te poruke, Andrej Gregori iz Ljubljane, te Jasminka Franc iz Zagreba nazvali smo kako bi saznali što stoji iza toga. Odogovori identični - 'Mi smo samo proslijedili mailove koje smo dobili od drugih!'. Reciklirano mlijeko, kažu, ne postoji u zemlji.

Vezani članci Provjereno: Juraj Katrić Đuka, žrtva prevare u otuđenju nekretnine - 7 Mislio da potpisuje suglasnost za kanalizaciju pa joj prepisao kuću: "Joj, vidi ti kaj je napravila..." Iza cijele priče stoji žena koja je vodila ilegalni dom Elvedina Bešić "Sve je na sebe prepisala": Mislio da potpisuje suglasnost za kanalizaciju, a ostao bez kuće

>> Bebe koje majke doje više plaču od beba koje se hrane bočicom

Kontrole su takve da je to jednostavno nemoguće. Tvrde to na Agronomskom fakultetu, ali i u Ministarstvu poljoprivrede.
Famozni brojevi su ništa drugo do tvorničke oznake same ambalaže, tvrdi glasnogovornica tvrtke koja se bavi njihovom proizvodnjom. Sve ostale insinuacije su čista izmišljotina.
Pitali smo i je li istina da mačke zapravo uoće ne vole mlijeko, ima li štetnih posljednica konzumiranja mlijeka po zdravlje, što o svemu misle vegani!

Činjenica je da je mlijeko već neko vrijeme jedna od udarnih tema. Ljudi se pitaju – trebaju li uopće konzumirati tu namirnicu i sumnjaju na kvalitetu. Otišli smo u malu privatnu mljekaru koja proizvodi svježe mlijeko. Kažu, svježe je svježe. Najbliže onom tek pomuzenom, sve ostalo je daleko od pravog mlijeka. U Zavodu za mljekarstvo Jasmina Havranek kaže, i trajno mlijeko je mlijeko. Zdravstvno ispravno, sve je po zakonu.

Premda rok trajanja može biti i po nekoliko mjeseci, a to je ono što mnogima nije jasno. Kako je moguće da nešto traje toliko dugo, a da u njemu nema 'kemije'? I mi sami smo izveli jedan manji pokus. Cilj nam je samo bio prikazati koje je mlijeko usitinu najbliže onom tek pomuzenom.

Na sobnoj temperaturi ostavili smo i svježe i trajno mlijeko. Nakon tri dana, svježe mlijeko se zgusnulo. Trajno je ostalo gotovo identično! Što to govori? To, da ako želite piti ono kojemu je najmanje mijenjana struktura, vaš izbor bi bio svježe. Premda, kako tvrde, pravilnim skladištenjem, i sva ostala mlijeka potpuno su zdrave namirnice. Sve ovisi o tome, tko što voli!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju