Ministrica Nada Murganić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Ministrica Nada Murganić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u četvrtak da će Vlada, vezano uz usvajanje Istanbulske konvencije, predložiti dokument koji sadrži dozvoljene ograde i posebne izjave u kojima će se poštivati one vrednote za koje se Hrvatska svojim Ustavom opredijelila.


Murganić je podsjetila kako je Istanbulska konvencija već dugo u pripremi za usvajanje i prošla je javnu raspravu iz koje se vidi da na neke članke iz nje u hrvatskoj javnosti postoje različita mišljenja.

"Iz toga razloga smo obazrivi i iz toga razloga radimo na jednom dokumentu u kojem ćemo biti jasno opredijeljeni. Usvojit ćemo, odnosno predložiti zakon u kojem će se određene ograde moći ugraditi. Isto tako, i posebne izjave u kojima ćemo poštivati one vrednote za koje se RH, sa svojim Ustavom, opredijelila. S druge strane, ostat ćemo na čvrstom stajalištu da od nasilja štitimo sve naše građane", kazala je Murganić nakon predstavljanja natječaja Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Murganić nije pojasnila o kojim se 'ogradama' radi.

Rekla je kako su u javnoj raspravi dobili dosta različitih tumačenja pojedinih članaka Konvencije, kao i različitih tumačenja vezanih uz rod i rodnu ideologiju, koji su, kako je rekla, u tekstu konvencije spomenuti u dva članka.

Mi ćemo inzistirati da se usvoji dokument koji neće biti suprotan našim ustavnim vrednotama, rekla je.

Naglasila je kako su još u procesu usuglašavanja s koalicijskim partnerima, a prijedlog dokumenta koji sadrži dozvoljene ograde bit će predstavljen na Vladi.

Premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak, na Međunarodni dan žena, uvjerenost da će se Istanbulska konvencija za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju. (Hina)