Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte svoja prava

Ista pravila vrijede i u stvarnom i u virtualnom svijetu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaskom u Europsku Uniju hrvatskim građanima sve zanimljivije postalo je internet trgovanje, jer roba kupljena unutar Unije ne podliježe carini.

Građanima sada na usluzi stoji i Europski centar za zaštitu potrošača, koji se brine da internetsko poslovanje bude prije svega transparentno. Knjige, videoigre, odjeću. Sve to Vedran Križek nabavlja klikom miša, umjesto odlaskom u trgovinu.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Mobiteli PRAVO NA POPRAVAK Tri uređaja predvode popis proizvoda koji se najčešće kvare u Hrvatskoj: Skuplje ih je popraviti nego kupiti nove

'Moja iskustva su super sa internet kupovinom. Ja osobno nisam nikad imao nikakvih negativnih iskustava s tim, to radim godinama, i realno ne znam apsolutno nikoga tko je imao negativnih iskustava', kaže Vedran.

Ista pravila igre vrijede i u stvarnom i u virtualnom svijetu. 'Isto kako nećete dati nekome karticu na cesti koga nikada niste vidjeli ili u dućanu koji izgleda čudnovato, sumnjivo, to sve vrijedi i na internetu', objašnjava Vedran.

Roba je u pravilu jeftinija, ali problem može nastati nakon isporuke. 'Vi pročitate o tome što možete pročitati i onda kupite ili ne kupite, a kad kupite dobili ste to što je tamo pisalo. Nema sad, aha, mislio sam to bude izgledalo drugačije pa budem vratio', kaže Vedran.

>> Naručivali iPhone, dobivali škare, stari tranzistor, lim...

No, to nije baš tako. Europski potrošački centar svakodnevno nudi savjete potrošačima. 'Vi nemate stvar u rukama, ne možete je pregledati, tako da se potrošačima ostavlja rok od tjedan dana da se predomisle, makar stvar nema materijalni nedostatak', objašnjava Anda Kostijal, Europski potrošački centar.

Također, imate pravo na povrat novca, a cijene proizvoda moraju vam biti jasno vidljive. Zabranjene su dodatne naknade u plaćanju karticama, te skriveni, odnosno naknadni troškovi.

'Neke zemlje čak imaju i crnu listu internet trgovaca, pa se može takav trgovac naći i na njoj, dobro je provjeriti opće uvjete', objašnjava Kostijal.

Prije svake kupovine obavezno zaštitite svoje računalo antivirusnim sustavom, i prije svega, dobro proučite što i od koga kupujete. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene