Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studentska veljača

Ispitni rokovi u tijeku: Doznajte kako se što bolje pripremiti za prolazak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studentima je veljača burno razdoblje ispitnih rokova.

Knjižnice su pune studenata koji se pripremaju za ispite. Gužva je u knjižnicama, ali i u savjetovalištima za studente. Goranka Lugomer voditeljica je Savjetovališta za studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja je pojasnila kako što uspješnije pristupiti ispitu.

Pročitajte i ovo Vinko Filipović iz NCVVO-a Uobičajene molbe Poznati rezultati ovogodišnje državne mature: "Riješeno je najviše ispita bez greške do sada" Od ponedjeljka počinju ispiti na maturi Kreće od ponedjeljka Maturanti u stresu zbog državne mature, a psiholozi tvrde: „Dugotrajno izlaganje stresu je povezano s trajnim problemima mentalnoga zdravlja“

Kad vam dođu studenti, što najčešće pitaju?

U ovo vrijeme pitaju kako svladati tremu pred ispit, kako savladati veliku količinu gradiva u kratkom roku, kako se motivirati za učenje, kako se koncentrirati, poboljšati pamćenje.

FOTO Preglasno se seksali: Susjedi, stišajte se! Učimo!

Puno je pitanja, što im savjetujete?

Sad nije vrijeme za poduku o tehnikama učenja, pa se zapravo ide na gašenje požara, tako da idu vrlo kratki i usmjereni savjeti. Dobro ih je uputiti kako raditi na tekstu. Pretpostavlja se da već imaju izabranu literaturu, da imaju izvore. Kako učiti, kakao podcrtavati ogromne količine, kako koristiti bilješke na marginama, kako praviti bilješke da budu što smislenije, što lakše zahvaćene. U tom slučaju sugeriram da naprave šalabahter. Ne šalabahter koji će koristiti na pismenom ispitu, nego kao skraćenicu i ispis svega bitnog u najpreglednijem obliku koji se može uvijek nositi sa sobom i ponavljati.

Kad nauče sve, postoji faktor treme koja je normalna, ali što kada se dogodi blokada, panika?

Predlažem da svatko savlada neku tehniku opuštanja. Kao pripremu za izlazak na ispit neka odu na neku finu šetnju, neka ne dojure na ispit. Treba duboko disati. Prije samog ispita treba početi kvalitetno disati. Duboki polagani udah, zadržaj i izdah. I tako nekoliko puta. Na taj način interferiraju onu zbrku u glavi i zbrku misli jer se usmjeravamo na nešto što nam je nužno.

Onda ni više kave nije dobro?

Sigurno. Sugeriram da se tijekom ispitnog perioda pazi na kvalitetu sna, na kvalitetu prehrane i na uključenost fizičke rekreacije. Ne smije se zaboraviti i na punjenje baterija, a to je najbolje kada se puno sjedi, da se malo prošeće.

Koja je poruka maturantima?

Treba početi učiti na vrijeme. Uložiti što više faza ponavljanja. Ne učiti u velikim blokovima. Savladavati u malim koracima i postavljati si male zadatke. Osjećati napredak. I naravno, ne zapustiti ostale aspekte života jer ne može se samo učiti. Moraju se i puniti baterije nekim vidom nagrade na kraju dana. U svakom slučaju potreban je predan i kontinuirani rad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene