Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podmićivanje

Iskazima svjedoka nastavljeno suđenje Željku Sabi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskazima svjedoka na osječkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje bivšem vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi, kojeg Uskok tereti za podmićivanje HDZ-ovih vukovarskih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića.

Siniša Đurić, sin vijećnika Radivoja Đurića, rekao je kako mu je, nakon prvog prošlogodišnjeg pokušaja konstituiranja Gradskog vijeća, direktor Radio-Vukovara, na kojem je zaposlen, Janoš Kery rekao da zamoli svoga oca da stupi u kontakt sa Sabom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sud rekao mišljenje Majka otišla s društvom u provod i sina s invaliditetom ostavila samog kod kuće: "Imao je opekline od sunca, ubode i bio je uplašen" Filip Zavadlav Od Nobelove nagrade do hipija VELIKA GALERIJA Cirkusom počeo, cirkusom završio: Pogledajte u kakvom je izdanju Filip Zavadlav dočekao presudu

Nije znao zašto, ali su, kako kaže, kružile glasine da je Sabo osigurao glas njegovog oca i prelazak na stranu SDP-a. Dodao je kako se na radijskoj postaji u to vrijeme svakodnevno govorilo o otkazima, a bilo mu je indikativno, što je Sabo pokušao kontaktirati preko njegovog poslodavca, što je protumačio da bi, ako se ne pristane na razgovor, on mogao dobiti otkaz.

Potvrdio je da se sa Sabom sastala njegova majka Ružica, te mu je poslije ispričala da je mogla postati glavna sestra u vukovarskoj bolnici, a on direktor Hrvatskog radija Vukovar, iako mu, s obzirom da ima samo srednju stručnu spremu, nije bilo jasno kako bi ga netko s takvom spremom, mogao postaviti na direktorsku dužnost.

Počelo suđenje, Sabo se ne smatra krivim

Svjedok Kery ustvrdio je kako nije kontaktirao sa Sabom, o potrebi da zamoli Sinišu Đurića da upita oca želi li sa Sabom razgovarati o prelasku u SDP, već je, s obzirom na informacije, koje su kružile gradom, o navodnom prelasku Radivoja Đurića u SDP pitao Sinišu ima li nešto u toj priči te hoće li njegov otac o tome razgovarati s gradonačelnikom Sabom.

Na tvrdnju predsjednika sudskog vijeća Zvonka Vrbana da se to razlikuje od njegova iskaza u istrazi te kako je od Siniše Đurića mogao tražiti da pita oca bi li razgovarao sa Sabom, a da prethodno o tome nije razgovarao s optuženikom, svjedok je odgovorio kako nije bio siguran u točnost priča o navodnom prelasku Radivoja Đurića u SDP te da ih je htio provjeriti.

U gradu sam čuo priče da Radivoj Đurić prelazi u SDP, a s obzirom na tešku situaciju na Radio-Vukovaru, bilo mi je u interesu da se usvoji gradski proračun, jer kada se proračun ne bi usvojio, morao bih poduzimati korake, poput smanjivanja plaća ili broja djelatnika, kazao je Kery.

Na Sabin upit kazao je kako optuženik od njega nikada nije tražio da na radijskoj postaji nekoga zaposli ili otpusti.

Svjedok Denis Zeko rekao je kako je optuženik Sabo od njega tražio da stupi u kontakt s vijećnicom Marijom Budimir te da joj dogovori sastanak, s ciljem njezina prelaska u SDP, uz napomenu da ona može birati bilo koje radno mjesto u gradskoj upravi.

Ustvrdio je da ga je, nakon davanja iskaza Uskoku, Sabo sreo u gradu i zamolio da, pri idućem iskazivanju, izjavi da je samonicijativno, a ne na njegov nagovor, odlučio razgovarati s Marijom Budimir o njenom prelasku u SDP. Sabo je iskaz svjedoka odbacio kao neistinit.

Suđenje se nastavlja 6. lipnja kada se, nakon ispitivanja posljednjih svjedoka optužbe, očekuje iznošenje dokaznih prijedloga Sabinog odvjetnika Ante Nobila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene