Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatska u delikatnoj situaciji'

Vesna Pusić leti u Kairo: Džihadisti prijete smrću otetom Hrvatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski ogranak džihadističke skupine Islamska država zaprijetio je da će ubiti hrvatskog taoca u Egiptu. Hrvatska ministrica vanjskih poslova odlazi u Kairo.

Zbog osjetljivost cjelokupne situacije, Dnevnik.hr ne objavljuje snimku prijetnje.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina Ilustracija Poznat po nasilju Muškarac zatočio ženu i dijete u Baranji: Policija objavila detalje okončane talačke krize

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić otputovat će u Kairo zbog talačke krize u kojoj islamistički militanti prijete da će u roku 48 sati ubiti Hrvata ako egipatska vlada ne ispuni njihov zahtjev, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

'Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u kontaktu je s egipatskim ministrom vanjskih poslova te će, sukladno dogovoru s njim i preporukama otputovati u Kairo', stoji u priopćenju.

Na Zrinjevcu kažu da je Pusić u kontaktu s obitelji otetog Hrvata kojega su militanti oteli 22. srpnja u Kairu.

Prijetnja likvidacijom za 48 sati

Vijest o prijetnji ubojstvom hrvatskom taocu objavila je agencija AP, navodeći njegov identitet. Islamisti prijete da će Hrvata ubiti u sljedećih 48 sati.

BREAKING: Purported Islamic State group video threatens to kill Croatian hostage in Egypt in 48 hours.

— The Associated Press (@AP) August 5, 2015

'Sinajski ogranak Islamske države prijeti da će ubiti hrvatskog taoca u sljedeća 48 sata ukoliko egipatska vlada za razmjenu ne vratiuhićene zarobljene muslimanske žene', stoji na stranici Site Intel Group.

Na snimci objavljenoj na internetu vidi se kako u narančastom odjelu kleči oteti 30-godišnjak ispred maskiranog muškarca koji u rukama drži nož te nakon što se predstavio, s papira čita poruku svojih otmičara.

'Vojnici Islamske države, države Kalifata, Sinajske provincije, zatočili su me u srijedu 22. srpnja 2015. Žele me razmijeniti za muslimanke koje su uhićene i sada su u egipatskim zatvorima. Ovo mora biti obavljeno u roku od 48 sati, koji počinje teći sada. U suprotnome, vojnici Sinajske provincije će me ubiti', čuje se na snimci.

Hrvatska Vlada upoznata je preko savezničkih agencija o ovoj prijetnji likvidacijom hrvatskog državljanina koji je otet. Islamisti su zatražili otkupninu od francuske tvrtke.

Stručnjaci koji dobro poznaju ovu tematiku kažu da je Hrvatska u vrlo delikatnoj situaciji, odnosno da su joj ruke vezane, izvijestio je reporter Nove TV Vjekoslav Đaić.

Islamisti komuniciraju s francuskom tvrtkom u kojoj oteti Hrvat radi. Hipotetski, kada bi oni se obratili Hrvatskoj, tek tada bi Hrvatska mogla povući određene akcije.

Naše su službe cijelo vrijeme u kontaktu sa savezničkim službama, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da su kontakti sada intenzivirani te da je stupanj sigurnosti dignut na najvišu moguću razinu.

'Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzima sve kako bi što prije razriješila tešku situaciju u kojoj se nalazi hrvatski državljanin T.S.

Obzirom na vrlo teške i osjetljive okolnosti, te da se ne bi dodatno otežala ionako teška situacija, u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi detaljnije informacije', priopćili su danas iz ministarstva.

OTMICA U EGIPTU Taji se identitet muškarca, poznato je da se radi o oženjenom Zagrepčaninu

'Ardiseis Egipat potvrdila je u srijedu da je jedan od naših ugovornih djelatnika koji je radio u terenskoj seizmičkoj ekipi otet 22. srpnja u Kairu', priopćila je egipatska podružnica kompanije Compagnie Generale de Geophysique (CGG).

'Ardiseis Egipat potvrđuje da je je on talac koji se pojavljuje u video snimci što ju je u srijedu objavila skupina Pokrajina Sinaj povezana s Islamskom državom', dodaje se u priopćenju.

U tvrtki kažu da su poduzeli sve potrebne mjere za zaštitu svojih radnika i da s tim u vezi surađuju s lokalnim vlastima.

Podsjetimo, u hrvatski državljanin T.S.otet je u Egiptu 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

Prema riječima Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) to je prva otmica nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene