Iran neće ostati pasivan ako američki predsjednik Donald Trump odluči napustiti međunarodni nuklearni sporazum i spreman je za najgori scenarij, rekli su visoki iranski dužnosnici u utorak, nekoliko sati prije nego što Trump objavi odluku o sudbini tog sporazuma iz 2015.

Galerija


"Neće biti u američkom interesu ako JCPOA (sporazum s Iranom) propadne zbog njihove ofenzive... Ako Sjedinjene Države započnu sukob s Iranom nećemo ostati pasivni", rekao je Ali Šamhani, tajnik vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vezani članci Hasan Rohani, Donald Trump Trumpa "uopće ne zanima" hoće li Iran pristati na pregovore: "Odustanite od nuklearnog oružja" Mike Pompeo (Foto: AFP) Pompeo je nagovorio Trumpa na likvidaciju Sulejmanija: "Neću otići u mirovinu dok se Sulejmanija ne makne s bojnog polja"

Zamjenik zapovjednika iranske Revolucionarne garde Hossein Salami istaknuo je kako se Iran ne boji američkih sankcija ili napada.

"Naši neprijatelji, uključujući Ameriku, cionistički režim i njihove saveznike u regiji, trebaju znati da je Iran spreman za najgori scenarij i prijetnje", prenosi Fars Salamijevu izjavu.

Republikanski čelnik odbora za vanjsku politiku američkog Zastupničkog doma Ed Royce istog je dana naglasio kako SAD treba nastaviti popravljati greške u tom sporazumu i snažno ga implementirati, no ne se i povući iz njega.

Royce je istaknuo kako njegovo napuštanje ne bi vratilo novac poslan iranskoj vladi ili potaknulo saveznike da se počnu baviti opasnim aktivnostima Teherana.

"Strahujem da bi povlačenje zapravo pogoršalo te napore", priopćio je republikanac.

Europske sile za očuvanje sporazuma

Francuski, britanski, njemački i dužnosnici Europske unije i Irana u utorak su raspravljali o sporazumu u Bruxellesu, otkrio je jedan njemački službenik.

"U bliskom smo kontaktu tjednima, posebice s E3 partnerima (Francuska i Velika Britanija), od radne do ministarske razine".

"U narednim danima bit će važno i nastaviti raspravljati sa svim stranama kako bi se izbjegla nekontrolirana eskalacija", dodao je Nijemac.

Trump je u utorak poslijepodne o sporazumu telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a istaknuti britanski diplomat koji je htio ostati anoniman rekao je da je London izrazito pesimističan uoči objave odluke američkog predsjednika.

"Nažalost smo duboko pesimistični uoči Trumpove objave kasnije tijekom dana. No, morat ćemo čekati i vidjeti što će reći včeeras".

"Naš cilj ostaje zadržavanje i održavanje JCPOA-a. Morat ćemo pričekati kako bi shvatili koji je plan SAD-a oko našeg zajedničkog cilja prevencije da Iran dobije nuklearno oružje i reakcije na njihovo ponašanje u regiji".

Očekuje se da će večeras Donald Trump objaviti odluku o sporazumus Iranom. (Hina)