Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaranja na dan predizborne šutnje

'Ipak se radi o svojevrsnoj manipulaciji biračima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Otvaranje druge cijevi tunela Sveti Rok i Mala Kapela nije izravno kršenje zakona o predizbornoj šutnji, jer takvo nešto njime nije regulirano, ali osim zakona birači su zaslužili fer kampanju pa bi razne svečanosti otvaranja na taj dan ipak mogle izostati jer se radi o svojevrsnom nedostatku političke kulture', kaže Suzana Jašić, članica vijeća GONG-a.

Današnji su dan neki političari iskoristili za otvaranje skupih projekata. Kako je dan predizborne šutnje, nameće se pitanje je li etično baš tada u promet puštati druge cijevi tunela na autocesti A1 ili otvarati paviljon za djecu u Osnovnoj školi Večeslava Holjevca u Sigetu u kojem će djeca moći učiti u prirodi. Naravno da mediji takve stvari neće zaobići, jer se radi o važnim projektima za građane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godinu dana otkad je pušten u promet HAC i dalje plaća za radove na preplaćenom tunelu Sv. Rok Slika nije dostupna Kršila se šutnja na sve strane Obećavao radna mjesta glasovima za 'zna se'

Suzana Jašić smatra kako je jasno da se takve stvari ne rade slučajno na sam dan prije izbora, jer kandidati koji imaju tu mogućnost koriste situaciju u kojoj su njihovi protukandidati vezani predizbornom šutnjom pa im je smanjen prostor za reagiranje.  

>> U promet puštene druge cijevi tunela

'U nekim zapadnim zemljama, u kojima takve aktivnosti također nisu zakonski regulirane, one nikome ne bi ni pale na pamet, jer postoje i neka nepisana pravila o predizbornoj šutnji, a to je etika, moral i politička korektnost', kaže Jašić.

No čini se da će se takve aktivnosti kod nas ipak morati regulirati zakonom. Ipak, kako kaže Jašić, pitanje je hoće li onima koji budu imali veći broj predstavnika, pa tko god to bio, takav zakon biti u interesu.

'Važno je i kako mediji izvještavaju o takvim aktivnostima. Njihovo je pravo i dužnost da o takvim aktivnostima izvijeste objektivno i bez veličanja pojedine stranke, a važno je i moralno da javnosti objasne kako takve aktivnosti mogu služiti za manipulaciju. Hoće li birači takve aktivnosti kažnjavati tek ćemo vidjeti', zaključila je Suzana Jašić iz GONG-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene