Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biser Jadrana

Hrvatski otok poznat po Titovoj špilji, vojnim objektima, netaknutoj prirodi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otok je pun ponuda koje privlače turiste, ali tu su i zgrade koje propadaju umjesto da se stave u funkciju turizma.

Jedan od bisera hrvatskog Jadrana jest otok Vis! Poznat je po Titovoj špilji, vojnim objektima i netaknutoj prirodi, no na Visu je netaknuto i još nešto - objekti u državnom vlasništvu. Zgrade propadaju umjesto da se stave u funkciju turizma.

Pročitajte i ovo Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda Slika nije dostupna Svjetska atrakcija SAMO JE JEDAN Hrvatski otok s 38 napuštenih vojnih objekata

Početkom 19. stoljeća na Visu Britanci su izgradili vojnu utvrdu. Nosi ime kralja Georgea III. i još stoji. Do pije 4 godine ovo je zdanje bilo derutno i uništeno, ali strani investitor uložio je više milijuna kuna i nastavlja ulaganja

'Što se investicije tiče radi se o milijunskim iznosima i stalno nešto investiramo zajedno s konzervatorskim zavodom', rekla nam je Marina Flegar, marketing i event manager 'Fort Georgea'.

Objekt nudi izložbeni prostor, vrt za koncerte i večernje izlaske restoran i elitni prostor u kojem sve češće stranci ulaze u bračnu luku.

VIS U NOVOM RUHU Ne mogu pomoći u novcu, ali mogu volonterskim radom

'Ja mislim da je i lokalna zajednica zadovoljna, jako zadovoljna s obzirom da zbog Fort Georgea dolazi puno mlađih turista i to svima donosi boljitak i svatko uzme svoj dio kolača', kaže Flegar.

Gradonačelnik je sretan. Kaže- za sada je uloženo milijun i pol eura i s ulaganjima se nastavlja. Gradska blagajna se puni i bogatija je svake godine.

'Prihodi grada su samo kroz najam 2 tisuće eura mjesečno, plus komunalna naknada 140 i nešto tisuća kuna godišnje, plus porez na potrošnju alkohola i ono što ne možemo mjeriti porez na dohodak i porez na tvrtku', kaže gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Ona nije imala sreće

A pogled sa ušminkane fortice baca i na Češku vilu. Ona nije imala sreće.

Zbog godina neulaganja u ovu i slične bivše vojne objekte najviše je na gubitku Grad Vis i otok Vis. Otkako je vojska otišla s otoka '92. godine većina njezinih objekata propada.

'Na području grada Visa nalazi se 36 bivših vojnih objekata, da u svakome radi po dvoje ljudi to vam je oko 70 radnih mjesta plus najam, komunalna naknada, prirezi, porezi', kaže Radica.

Za Češku vilu investitori se traže godinama, no čini se bezuspješno. Možda će biti više sreće. Ovdje na Visu najavljuju da postoje dva ozbiljna ulagača. Objektima je vlasnik država, gradonačelnik smatra da bi njima trebao raspolagati grad, a konačnu korist imaju svi.

Dokaz da se može je i djelić vojnog prokopa i tunela kojih je Vis pun, a koji služi kao vinski podrum - još jedna od ponuda otoka koja privlači turiste.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene