Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Elitne' ruševine

Kupili ih, a ništa ne ulažu: Nekretnine pretvorene u ruglo - Haludovo, Nada Dimić...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno je nekretnina i zemljišta koji su se godinama preprodavali, i sada su u rukama privatnih ulagača koje nijedan zakon ne može spriječiti da ih pretvaraju u rugla.

Kada država krene u prodaju svojih sto nekretnina, kao što je ovaj tjedan najavljeno, u ugovorima može uvjetovati dinamiku i rokove prodaje ulagačima.

Pročitajte i ovo Zgrada - 1 Pravo na dom Znači li pad potražnje da slijedi pad cijena nekretnina? "Na tržištu imamo prazninu priuštivih stanova" Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju

No, puno je nekretnina i zemljišta koji su se godinama preprodavali, i sada su u rukama privatnih ulagača koji su investicijske perjanice, zbog neulaganja, pretvorili u pravo ruglo. I u tome ih ni jedan hrvatski zakon ne može spriječiti.

Ruševine su i na mjestu nekadašnjeg ponosa krčkog turizma - hotela Haludovo. Posljednjih 13 godina čeka obnovu ruskog ulagača. I dok on godinama s Hrvatskom traži zajednički jezik - minusi se samo zbrajaju.

'U 13 godina ukupnog bruto turističkog prometa je izgubljeno oko dvije milijarde kuna', tvrdi Zdenko Cerović, predsjednik Općinskog vijeća Malinska-Dubašnica.

A država u slučaju Haludova zakonski ne može - baš ništa. Jer zemljište je iz jednih privatnih ruku prodano u druge, bez ugovora s državom.

'Država nije prodala ruskom invenstitoru Haludovo, to su radili naši prodavači, naši građani. Tamo se pokazala sva ta nesreća kad netko kupi i prestane imat novaca da investira', kaže Mladen Pejnović Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

I bivša tvornica Nada Dimić u središtu Zagreba jedno je od zemljišta koje u rukama privatnika već godinama propada.

Zemljišta propadaju gotovo besplatno, jer ne postoji zakon koji investitora prisiljava na ulaganje i obnovu privatnog kompleksa.

'Da, trebalo bi regulirati kada se i koje pogotovo ovako velike investicije trebaju i kojom dinamikom realizirati', kaže ministar turizma Darko Lorencin.

Iz Državnog ureda za upravljanje imovinom tvrde pak da potencijalno rješenje leži u - građevinskim kontrolama.

'Država sada ima te mogućnosti, ali one su iz građevinske domene. Znači nešto je započeto, dovodi u pitanje život ljudi ili je započeto ekološki narušava ili itd i ti pritisci moraju biti . Mi koji smo imovinci, to nije naš posao', kaže Pejnović

Ovakve slike trebale bi nestati kroz strože uvjete u natječajima i kupoprodajnim ugovorima. No, kako će se svetost privatnog vlasništva uskladiti s razvojem hrvatskog gospodarskog i turističkog potencijala- takav plan ne postoji. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene