Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na pitanje je li hrvatsko nakladništvo dotaknulo dno osvrnula se ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.


Na Zagrebačkom velesajmu u utorak je svoja vrata otvorio 37. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, a na samom početku šestodnevne manifestacije posvećene knjizi na pitanje je li hrvatsko nakladništvo dotaknulo dno osvrnula se ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Vezani članci Snaga ljudskih vrlina Mladi zagrebački autor knjige propituje kako procjenjujemo karakter osobe i što to znači Knjiga Moja voljena žena Popularni krimić otkriva jezive tajne mladog bračnog para: Kad prekrše pravilo, osveta je strašna

Uoči obilaska štandova u Paviljonima 5 i 6, ministrica je istaknula kako je izdavaštvo, usprkos velikom padu u broju izdanja, broju zaposlenih i prihodima, i dalje najveća kulturna industrija u Hrvatskoj.

Tome u prilog govore i mjere poticaja koje njezino ministarstvo usmjerava prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) radi omogućavanja kreditnih linija za izdavače kojima bi se pokretali veći projekti i osigurala bolja distribucija, napomenula je ministrica.

'Uglavnom čitam prijedloge zakona no uskoro ću pročitati knjigu Slavenke Drakulić'

Dokaz toga je i Interliber, koji pokazuje da postoji tržište knjiga i koji usprkos svemu ne gubi na broju posjetitelja te čak bilježi i blagi rast prihoda od prodaje knjiga, smatra.

'To znači da postoji i tržište kupaca, da postoje oni koji žele i čitati i kupiti knjige', kazala je, ocijenivši kako je 'očito okruženje distribucije ono koje onemogućuje dostupnost'.

Predsjednik Udruge nakladnika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i vlasnik tvrtke Algoritam Neven Antičević upozorio je pak kako dno 'možda još nije dosegnuto'.

'Podaci pokazuju da je broj naslova dvostruko manji nego što je bio prije pet godina i stalno se govori o tome da je ovo dno. No, moram reći da proživljavamo razdoblje s više 'dna' i kad kažemo dno, pod time ne mislimo da pad ne može biti dublji jer stanovništvo uvijek može biti siromašnije i uvijek može kupovati manje', kazao je Antičević na početku sajamskih događanja.

Knjiga je u modi: Interliber ruši rekorde s posjetiteljima

Ono što je branši potrebno su čitatelji koji žele čitati i koji si to mogu priuštiti, a upravo u tome i leži osnovni problem cijele branše jer se zbog smanjene potrošnje na knjige ne proizvodi dovoljno novih knjiga, smatra Antičević.

'Da bismo mogli proizvesti nove knjige, mi moramo imati kupce i za ove koje sad proizvodimo. Ako nam prodaja pada, onda praktički ostvarujemo nešto što se nekad davno zvalo 'prosta reprodukcija' a nove knjige ne možemo proizvesti i to je osnovni problem zbog čega će knjiga biti sve manje', kazao je Antičević.

Na Interliberu 250 izlagača

Iako kriza nije zaobišla ni zapadni svijet, tamo se i dalje objavljuje nesmanjena količina knjiga, napomenuo je, što pripisuje razlici u skali – promet tamo padne za nekoliko, a u nas za pedeset posto.

No, suštinski problem nije problem branše, smatra Antičević. 'Mi smo svoje unutrašnje sisteme postavili prilično ekonomski logično, napravili smo sve moguće uštede, srezali sve troškove i u ovom trenutku nema više prostora za dalje'.

Rješenje ne vidi ni u rastu zahtjeva prema državi, već u stvaranju ekonomski zdravog okruženja koje bi nakladnicima, kao i cijeloj privredi, osiguralo 'uvjete za rad', napomenuo je.

Da je izgubljeno tržište vjerojatno najveći problem nakladništva slaže se i ministrica Zlatar Violić, ali smatra da krizi nije pridonijelo uvođenje 5-postotnog PDV-a. 'Puno veći problem je izgubljeno tržište te nemogućnost izdavača da ulažu u oglašavanje i druge oblike distribucije', ocijenila je ministrica.

Interliber u svojem 37. izdanju od 11. do 16. studenoga na Zagrebačkom velesajmu okuplja do sada najveći broj izlagača - njih 250. Njegova je primarna funkcija popularizacija knjige, ali i približavanje autora i čitatelja, a sudeći po velikom broju ljubitelja knjige koji su pohodili Velesajam već na početku prvoga dana, sajam bi i ove godine mogao dosegnuti prosječnu brojku od stotinu tisuća posjetitelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook