I dok u Hrvatskoj neki gradovi muku muče kako bi učenicima osigurali besplatan obrok, u Osijeku su otišli korak dalje pa su i za djecu koja boluju od celijakije osigurali specijalizirane obroke prilagođene njima. A sve to zahvaljujući Josipi koja i sama boluje od celijakije.

Galerija Ivana Grahovac, majka Bezglutenski školski obroci - 1 Bezglutenski školski obroci - 2 +2 Bezglutenski školski obroci - 3

Josipa je nakon dugog niza mučnih godina, s 36 otkrila da boluje od celijakije. Bolest joj je dala ideju za poduzetništvom. Kako je hranu sebi pripremala odlučla se i ponuditi drugima s istim tegobama.

Vezani članci Goran Ivković Prijetnja za Osječane još nije prošla: "Sutra ćemo dignuti dronove da vidimo gdje postoji opasnost" Vjetar uništio krovište iznad štandova na osječkoj tržnici - 3 VIDEO Vjetar nosi gotovo sve pred sobom: Pogledajte kako lete dijelovi krova osječke tržnice, naređena evakuacija

"Gdje god idemo na more ili ne možemo nigdje ništa pojesti, gledamo kako drugi jedu i osjećala sam se zakinuto za sve", kaže ugostiteljica Josipa Vrdoljak.

A kako djeca koja boluju od iste bolesti ne bi bila zakinuta u suradnji s gradom bezglutenske obroke dostavlja u 8 škola.

"Danas za doručak pripremamo u pecivu bez glutena, koje sam sama pripremala ovdje, piletinu, sendviče s piletinom i salatom, uz to će dobiti jednu voćkicu, jabukicu", kaže Josipa.

Iz kuhinje ravno u školu.

"Sretni su zato što sada ne nose one svoje paketiće od doma i jako su sretni što idu na užinu s ostatkom razreda. Posebno im je, primjetim kod ovih manjih uzrasta, da im je zanimljivo što je njihovo pakirano drukčije, pa posebni su. Izdvajaju se po tome pa im čak možda i laska", kaže Jasenka Hržica, ravnateljica OŠ Tin Ujević Osijek.

Roditelji su s oduševljenjem prihvatili ovu ponudu.

"Što da vam kažem. To je jedno novo doba za nas. Jedna nova godina, veselje. Jer djeci to jako puno znači. Nije toliko u hrani koju oni dobiju, nego, u tome da se ne razlikuju od drugih, da ne nose svoju užinu posebno u kutijicama", kaže mama Ivana Grahovac.

Roditelji se nadaju da će ovaj primjer slijediti i drugi gradovi kako niti jedno dijete za svoj obrok ne bi bilo zakinuto, izvijetila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju