Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pripremi upozorenje

Zadravec pred otkazom? Vatavuk o njezinim medijskim istupima: "Jako dobro zna da se ogriješila o naša bolnička pravila"

Inspekcije Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zbog kompleksnosti situacije u KBC-u Sestre milosrdnice i dalje temeljito češljaju rad i poslovanje. Dr. Dijani Zadravec u pripremi upozorenje na obveze iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza ugovora o radu.

U Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva, te kontrola i nadzor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje gotovo tri tjedna detaljno ispituju eventualne nezakonitosti u radu i poslovanju te najstarije zagrebačke bolnice i drugog po veličini kliničkog bolničkog centra u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Vili Beroš - 3 Ministar bio u obilasku Da bi se smanjile liste čekanja u bolnicama, radi se i nedjeljom, Beroš uvjeren da štrajka neće biti: "Riječ je o nikad viđenom povećanju plaća" Zoran Vatavuk Inspekcije češljaju poslovanje Vatavuk od policije i DORH-a očekuje žurno očitovanje, a ima poruku i za Zadravec: "Ako ima kriminala, molim vas, pronađite ga"

Po naputku ministra zdravstva Vilija Beroša inspekcije temeljito prolaze svaki segment dosadašnjeg poslovanja, s posebnim naglaskom na utvrđivanje eventualnih propusta u zdravstvenom radu i mogućim zloupotrebama u korištenju bolničkih kapaciteta i sredstava u privatne svrhe, kako je na to u javnim istupima višekratno ukazivala bivša predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju Dijana Zadravec.

Prema dosadašnjim saznanjima, utvrđene su manje nepravilnosti i odstupanja od internih procedura koje će na traženje inspekcija uprava bolnice otkloniti te se nastavljaju daljnja ispitivanja inspekcija na temelju ukazanih nepravilnosti od strane Zadravec. U tijeku je i proračunski nadzor pa se očekuje da će uskoro stručnjaci Ministarstva financija obaviti kontrolu trošenja sredstava hrvatskih poreznih obveznika.

Inspektorima stavili na uvid svu dokumentaciju

"Rukovodstvu bolnice kao i svim zaposlenicima stalo je do toga da se utvrdi prava istina o dosadašnjem poslovanju jer predugo traju objede na račun naše zdravstvene ustanove i pojedinih njezinih zaposlenika. Inspekcijama smo stavili na uvid svu dokumentaciju, pružili im sve informacije koje su bile zatražene. Šteta što to nije učinila i doktorica Zadravec, koja je imala prigodu dokazima potkrijepiti navode iz svojih javnih istupa", kazao je v. d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Zoran Vatavuk.

Napominje da uskraćivanje inspektorima uvid u dokumentaciju nije spriječilo smijenjenu predstojnicu Zavoda za radiologiju, koja je na bolovanju te se natječe za ravnateljicu bolnice, da i dalje u više navrata u medijima ponavlja optužbe i objede za nezakonitosti u radu KBC Sestre milosrdnice i nekih od liječnika i zaposlenika u bolnici.

"Prof. Zadravec jako dobro zna da se svojim postupcima ogriješila o naša bolnička pravila. Unatoč ranijim upozorenjima i njenim obećanjima da će se suzdržavati od javnog blaćenja ustanove u kojoj radi i daljnjeg iznošenja ničim dokazanih objeda na račun svojih kolegica i kolega, dr. Zadravec u više navrata u posljednje vrijeme u medijskim istupima ponavlja optužbe za nezakonitosti o kojima, bez obzira na njezine prijave u nekoliko posljednjih godina, nema pokrenutih aktivnosti nadležnih državnih tijela niti sudskih postupaka ili presuda. Zbog toga sam joj, da zaštitim interese KBC-a Sestre milosrdnice i njezinih zaposlenika te osiguram mir i uvjete za pružanje usluga našim pacijentima, izrekao upozorenje na obveze iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza ugovora o radu", navodi Vatavuk.

Čini osobito tešku povredu radne obveze

Istaknuo je da se prema članku 87. stavak 3. Pravilnika o radu propisuje da radnik koji se o određenom medicinskom stručnom pitanju KBC-a direktno obraća trećima izvan KBC-a, a iznosi netočne podatke i svojim nastupom može prouzročiti štetu Bolnici, odnosno povrijediti ugled KBC-a, čini osobito tešku povredu radne obveze.

U Etičkom kodeksu navedeno je da KBC Sestre milosrdnice podupire javno istupanje svojih djelatnika za dobrobit zajednice, međutim prilikom izražavanja svojih osobnih stajališta koja su vezana za obavljanje djelatnosti KBC-a radnici su dužni pribaviti pisano odobrenje ravnatelja iz kojeg je razvidno da je on suglasan s naslovom teme izlaganja, medijem u kojem će se izlagati te u kojem se dijelu izlaganja i na koji način upotrebljava naziv KBC Sestre milosrdnice.

"Bivša ravnateljica Zavoda za radiologiju u svojim medijskim istupima posebno netočno i zlonamjerno prikazuje stanje u Zavodu za radiologiju lošijim nego u vrijeme kada je ona upravljala njime", kaže Vatavuk.

"Slika stanja suprotna"

Naglašava da je slika stanja upravo suprotna. U ustanovu su se vratili neki djelatnici koji su ranije otišli zbog narušenih odnosa sa Zadravec, a organizacija rada, broj pregleda i pruženih usluga pacijentima te posebno radno ozračje kako u Vinogradskoj, tako i u Klinici za tumore dokazuju da je njezinom smjenom otklonjen i glavni uzrok svih nesporazuma.

Prošlog tjedna istekao je petnaestodnevni rok za podnošenje prijava kandidata za izbor novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice u narednom četverogodišnjem razdoblju. U sljedećih mjesec dana Upravno vijeće bolnice, u čijoj je to nadležnosti, trebalo bi donijeti odluku o tome tko će u budućnosti biti na čelu KBC-a Sestre milosrdnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene