Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Inspekcija zaključila da su zatvorenici opravdano nezadovoljni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović ocijenio je danas da situacija u hrvatskim zatvorima nije alarmantna, unatoč problema prenapučenosti na koji je ukazalo i dvjesto zatvorenika iz Lepoglave što već četvrti dan odbijaju zatvorsku hranu.

"Stanje je redovito i mogu reći da sam zadovoljan unatoč problema prenapučenosti", kazao je Damjanović na konferenciji za novinare. 

Pročitajte i ovo Ilustracija prenatrpani zatvori Zbog nedostatka mjesta u ćelijama puštat će i deportirati strane zatvorenike Ilustracija drama u otočnoj državi Osuđeni kriminalci neće u zatvor? "Prenatrpani su i postali su leglo za više kriminala"

Dodao je da je inspekcija Uprave za zatvorski sustav, koja je jučer posjetila "štrajkaše" u Lepoglavi, zaključila da su zatvorenici opravdano nezadovoljni kvalitetom i količinom hrane, kao i uvjetima zdravstvene zaštite.

Zatvori, a posebno Lepoglava proizvode velike količine hrane i ona mora biti bolja, kao i mogućnosti liječenja, koje su trenutno umanjene zbog malog broja liječnika i stomatologa zainteresiranih za rad u zatvorskom sustavu, ustvrdio je Damjanović.

>> U Lepoglavi kuha: Trećina zatvorenika počela štrajkati glađu

Zatvorenici, osim toga, smatraju da bi ih više trebalo biti u blažim zatvorskim uvjetima, pa je Uprava najavila da će izraditi "procjenu rizičnosti" i razmotriti na koji način može udovoljiti njihovim zahtjevima.

Damjanović je uvjeren da će se uskoro riješiti i problem prenapučenosti svih ustanova, u kojima se broj zatvorenika u posljednjih šest godina povećao za više od dvije tisuće.

Država stoga planira izgradnju novih zatvorskih zgrada u zagrebačkom Remetincu, Glini i Šibeniku te adaptaciju i nadogradnju Zatvorske bolnice.

Izgradnjom novih objekata osigurao bi se smještaj za više od 1400 zatvorenika, dok bi nova bolnička zgrada imala više od stotinu novih mjesta.

Sustav bi se dodatno rasteretio i povećanjem broja osuđenika koji bi kaznu izdržavali na slobodi, radeći za opće dobro. Kaznu na takav način trenutno odrađuje oko 850 osoba.

Na pitanje strahuje li da će još neki zatvorenici na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dobiti presude zbog loših zatvorskih uvjeta Damjanović je kazao da se takvo što neće dogoditi jer je u posljednih par godina uložen velik novac kako bi se svaka ćelija uredila prema najvišim standardima.

U hrvatskim zatvorima trenutno je 4640 zatvorenika, dok smještajnih kapaciteta, prema službenim podacima, ima tek za njih 3388.

Najveća je gužva u ustanovama zatvorenog tipa, no Damjanović ističe da je problem prenapućenosti prisutan u cijeloj Europi, Americi i Rusiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene